AcasăNewsMicrointreprinderile ar putea fi scutite de obligatia de a intocmi situatii financiare...

Microintreprinderile ar putea fi scutite de obligatia de a intocmi situatii financiare anuale

Microintreprinderile ar putea fi scutite de obligatia de a intocmi situatii financiare anuale, dupa adoptarea miercuri la Strasbourg a unor modificari la reglementarile privind conturile anuale. Aceste exceptii ar trebui acordate de statele membre, in functie de impactul pe care directiva o va avea in fiecare tara. Companiile vor continua insa sa pastreze inregistrari ale tranzactiilor comerciale si ale situatiei lor financiare.

In rezolutia adoptata cu 445 de voturi pentru, 196 impotriva si 21 abtineri, Parlamentul cere o revizuire generala in 2010 a celei de-a patra si a celei de-a saptea Directive privind dreptul societatilor comerciale.

Aproape 7,2 milioane de companii europene sunt supuse reglementarilor de raportare prevazute de directivele comunitare privind conturile anuale. 5,4 milioane (aproape 75%) dintre acestea sunt „microentitati”, de exemplu magazinele de flori sau micile brutarii. Acestea sunt active la nivel local sau regional si cu activitati transfrontaliere reduse sau inexistente. Aceasta propunere ar permite statelor membre sa-si imbunatateasca mediul de afaceri pentru micro-companii prin eliminarea obligatiilor de raportare care le sunt aplicate acum si sa creasca astfel competitivitatea acestora, precum si potentialul de crestere economica.

„Aria de actiune a microintreprinderilor este in general limitata la piata regionala si locala. Astfel, acestea nu au nici un impact transfrontalier pe piata europeana si concluzia logica este ca ele nu ar trebui sa fie supuse regulilor pietei interne a UE”, a declarat raportorul Klaus-Heiner LEHNE (PPE, DE).

Scutirile de intocmire a situatiilor financiare anuale s-ar putea aplica companiilor care indeplinesc doua din urmatoarele criterii: totalul bilantului mai mic de 500 000 de euro, cuantumul net al cifrei de afaceri inferior sumei de 1 milion de euro si/sau o medie de 10 angajati pe durata anului financiar.

In raportul elaborat de Parlamentul European, acesta considera ca statele membre ar trebui sa fie libere sa decida daca vor acorda sau nu aceste scutiri pentru microintreprinderi, „tinand cont de situatia specifica la nivel national in ceea ce priveste numarul de intreprinderi in cazul carora se aplica pragurile definite”.

Pentru a inlatura ingrijorarile provocate de faptul ca exceptiile acordate ar putea afecta organizarea interna si ar diminua gradul de transparenta si acces la informatiile necesare, deputatii europeni au subliniat faptul ca micro-companiile vor avea in continuare obligatia de a tine registre care sa indice tranzactiile comerciale si situatia financiara a intreprinderii lor, ca o „cerinta minima.”

In timpul dezbaterii din sedinta plenara, raportorul a cerut statelor care blocheaza aceasta propunere in Consiliu sa isi revizuiasca pozitia.

Ce economii sunt posibile?

Un studiu mentionat in analiza de impact a Comisiei estimeaza un cost mediu de 1 558 de euro suportat de intreprinderi in scopul conformarii la obligatiile directivelor. Din aceasta suma, sarcina administrativa (care se refera la colectarea si prelucrarea informatiilor exclusiv in scopul conformarii la obligatiile legale, fara vreo necesitate economica reala) ar fi de 1 169 de euro.

Raportor: Klaus-Heiner LEHNE (PPE, DE)
Procedura: procedura legislativa ordinara – prima lectura (codecizie)
REF. : 20100310IPR70329
© Parlamentul European

sursa – societatea_civila grup pe Yahoo Gorups

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!