Cat este impozitul pe dividente obtinut in anul 2005 pentru o microintreprindere?
In contabilitate, repartizarea profitului realizat in anul 2005 se inregistreaza dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Dividendele repartizate, precum si celelalte repartizari efectuate din profit, nu trebuie recunoscute ca datorie la data bilantului; in acest sens, sumele respective sunt evidentiate in rezultatul reportat, urmand ca, dupa aprobarea de catre adunarea generala a actionarilor sau asociatilor a acestor destinatii, in anul 2006, sa fie reflectate in conturile corespunzatoare de datorii.
Dividendul reprezinta o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui participant la persoana juridica, participant care poate sa fie persoana fizica sau juridica. Dividendele se platesc actionarilor sau asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.
Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice o data cu plata dividendelor catre actionari sau asociati. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata.
In cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat bilantul contabil, termenul de plata a impozitului pe dividende este pana la data de 31 decembrie a anului respectiv. Nu exista prevederi speciale privind impozitarea dividendelor obtinute de microintreprinderi. Sunt prevazute cote diferite de impozitare doar in functie de actionari sau asociati.
Astfel, in cazul persoanei juridice romane care plateste dividende catre o persoana juridica romana exista obligatia de a retine impozitul pe dividende si a-l vira catre bugetul de stat, prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut. In cazul dividendelor distribuite persoanelor fizice, incepand cu 1 ianuarie 2006, impozitul este in cota de 16%