Care sunt etapele si cum se intocmesc documentele in situatia derularii unui contract de comision pentru vanzarea la export a unor utilaje folosite pentru cazul in care comitentul este platitor de taxa pe valoarea adaugata, iar comisionarul nu este platitor de taxa pe valoarea adaugata?
via – Lia Secareanu, sef departament consultanta financiara si audit, Contexpert Consulting
Din punctul de vedere al titlului VI – “Taxa pe valoarea adaugata” din Codul fiscal, transmiterea de bunuri efectuata pe baza unui contract de comision poate fi considerata livrare de bunuri sau prestare de servicii, in functie de modalitatea de derulare a operatiunilor.
Atunci cand comisionarul actioneaza in nume propriu, dar in contul comitentului, transmiterea de bunuri este considerata livrare de bunuri. Comisionarul este considerat, din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata, cumparator si revanzator. In aceste conditii, vanzatorul face o livrare de bunuri catre comisionar, emite factura fiscala in regim de scutire cu drept de deducere; comisionarul, la randul sau, face o livrare de bunuri catre cumparatorul strain, emite factura si factura externa si intocmeste declaratia vamala de export in nume propriu, respectiv la rubrica “exportator” din declaratia vamala de export isi inscrie numele.
Comitentul va justifica scutirea de taxa pe valoarea adaugata conform prevederilor mentionate la articolul precedent. Conform reglementarilor contabile, pentru comisionar nu este obligatorie inregistrarea in conturile de venituri, respectiv de cheltuieli, a costului utilajului. Intermedierea de bunuri efectuata de comisionari care actioneaza in numele si in contul comitentului atunci cand intervin intr-o livrare de bunuri este considerata prestare de servicii. In acest sens, comisionarul care actioneaza in numele si in contul comitentului este persoana care actioneaza in calitate de mandatar potrivit Codului comercial. Vanzatorul va emite factura fiscala pentru livrarea de bunuri catre cumparatorul extern, in regim de scutire cu drept de deducere, va fi inscris in declaratia vamala de export la rubrica “exportator”, iar comisionarul, care face prestarea de serviciu, emite factura fiscala pentru comisionul sau catre persoana care l-a mandatat, respectiv cumparatorul sau vanzatorul.
Emiterea unei facturi in numele sau de catre orice comisionar care actioneaza in numele si in contul comitentului vanzator, in momentul vanzarii catre cumparator, este suficienta pentru a-l transforma in cumparator revanzator din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata. De asemenea, comisionarul care actioneaza in numele si in contul comitentului cumparator devine, din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata, un cumparator revanzator, daca primeste de la vanzator o factura intocmita pe numele sau.