Care sunt prevederile referitoare la compensarea datoriilor reciproce intre agenti economici?
Articol de Lia Secareanu, sef departament consultanta financiara si audit, Contexpert Consulting
Potrivit Hotararii Guvernului nr. 685/ 1999 pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie, si Regulamentului de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, incepand cu data de 1 octombrie 1999, se interzice utilizarea altor documente de compensare in afara celor prevazute in regulamentul de compensare aprobat prin prezenta hotarare. Conform acestui regulament, compensarea obligatiilor de plata reciproce dintre persoane juridice se face pe baza de ordine de compensare. Ordinele de compensare au regim special si sunt numerotate din tipografie. Evidenta lor este stricta si reprezinta document justificativ de inregistrare in contabilitate a stingerii creantelor si a datoriilor care au facut obiectul compensarii.
Compensarea poate avea loc la nivelul cel mai mic al datoriilor si creantelor reciproce. Persoana juridica initiatoare este persoana juridica care solicita stingerea obligatiilor reciproce prin intermediul actului de compensare, iar persoana juridica destinatara este cea care accepta compensarea unei creante prin datoria sa catre initiator. In lantul de compensare, trebuie emise si primite ordine de compensare, astfel incat persoana juridica initiatoare devine si persoana juridica destinatara. In cadrul Institutului de Management si Informatica din cadrul Ministerului Industriei si Comertului, functioneaza serviciul de compensare care, prin compartimente specializate si pe pe baza informatiilor ce trebuie transmise de persoanele juridice, analizeaza, identifica si prezinta circuitele de compensare, organizeaza sedintele de compensare, emite ordinele de compensare, tine evidenta lor si solutioneaza litigiile.
Contribuabilii, persoane juridice, sunt obligati sa transmita in baza de date a Institutului de Management si Informatica datele privind platile restante mai vechi de 30 de zile, cu o valoare mai mare de 10.000 lei (RON). Dupa introducerea in sistem a datelor, contribuabilii au obligatia sa le actualizeze permanent, la intervale de cel mult 30 de zile, operand modificarile survenite. Cei care nu inregistreaza datorii sau creante mai vechi de 30 de zile si care au o valoare mai mare de 10.000 lei (RON) nu sunt obligati sa transmita informatiile, iar cei care doresc sa intre in sistemul de compensare pot transmite si facturi mai noi de 30 de zile, cu valori mai mici de 10.000 lei (RON)/factura.
Pentru facturi cu valori mai mari de 10.000 lei (RON), compensarea datoriilor neplatite la termenele scadente se va realiza numai in conformitate cu prevederile regulamentului de compensare aprobat prin aceasta hotarare. Pentru sume reprezentand contravaloarea facturilor mai mici de 10.000 lei (RON), inclusiv, compensarea reciproca intre contribuabili, persoane juridice, se poate efectua si in afara cadrului institutional reprezentat de Institutul de Management si Informatica, dar pe baza acelorasi formulare, respectiv a ordinelor de compensare.
am cautat peste tot si nu am gasit nici o prevedere la schimbul ordinelor de compensare. eu fac schimb de exemplare albastre. unii spun ca e corect sa faci schimbul cu cele rosii. n HG se specifica doar ca circula in original.unde gasesc o prevedere clara in acest sens?
am cautat peste tot si nu am gasit nici o prevedere la schimbul ordinelor de compensare. eu fac schimb de exemplare albastre. unii spun ca e corect sa faci schimbul cu cele rosii. n HG se specifica doar ca circula in original.unde gasesc o prevedere clara in acest sens?
doresc sa stiu cum circula exemplarele ordinelor de compensare avand in vedere ca sintagma circula in original nu este edificatoare ptr mine
multumesc
Buna ziua,sunt alina din iasi si as dori sa stiu de unde pot face rost de ordine de compensare
Buna Alina, eu in Timisoara le cumpram de la Bursa de Marfuri, cred ca e magazin specializat avand in vedere ca sunt tipizate cu regim special.
am rugamintea sa-mi spuna cineva daca este corect; eu ca initiator pot intocmi si ordinul de compensare al destinatarului din carnetul meu de ordine?
incearca sa postezi intrebarea pe grup – http://finance.groups.yahoo.com/group/contacafe_club/ sau pe http://www.contacafe.ro/
Buna
Ca sa raspund la intrebarile tuturor o sa trec la subiect cat mai repede.
Completez OC de foarte mult timp.
Este logic si legal , ca :
1. pers.care completeaza OC trb sa primeasca inapoi OC albastru semnat de firma destinatara
2.a doua etapa este completarea OC de catre cealalta firma – aici vei pastra formularul rosu
(reamintesc : pers.care completeaza la initiator OC trb sa isi ia albastrul inapoi , cea care completeaza la destinatar trb.sa primeasca inapoi doar cel rosu)
Pt.a va mai raspunde si la cealalta intrebare de unde se cumpara aceste formulare este simplu : fiecare oras , localitate trb.sa aiba Imprimeria Nationala – ex.Imprimeria Nationala de la Gara de Nord , in Bucuresti.
Intrebarea mea este :
Este obligatoriu ca sa faci si un proces verbal de compensare daca ai completat OC ?
Eu stiam ca asta se facea acum cativa ani cand nu aparuse aceste formulare de OC , sau pt cei care nu pot sa cumpere aceste formulare sau nu au voie.
@cristina – multumim mult pentru precizari.
se pot face compensari cu mai multe firme in aceeasi zi?
@silv – da.
Am citit HG 685, dar nu am vazut nicio prevedere legata de sanctionarea nerespectarii prevederilor. A fost cineva sanctionat pentru compensarea eronata(ex: facturi mai mari de 10.000 lei)?
@salco – poate la vreun control sa ii sanctioneze
In HG se specifica, ca OC circula in original. Originalul este exemplarul albastru, in concluzie se face schimb de cele albastre si se pastreaza cele rosii. E exact invers de cum spune Cristina Constantin. Am facut si OC desul de multe si nu am avut probleme niciodata.
* Am facut si eu OC destul de multe si nu am avut probleme niciodata.
Asta am vrut sa scriu.Imi cer scuze, dar nu functioneaza tastatura cum ar trebui.
Va doresc o zi frumoasa tuturor!
@alina – multumim pentru precizarile tale.
[…] * societatile comerciale transmit cererile de compensare care cuprind situatia creantelor si a datoriilor restante; * compartimentul de organizare a sedintelor de compensare intocmeste procesele verbale ale sedintelor si transmite hotararile pentru emiterea ordinelor de compensare; * compartimentul de decontari impreuna cu inspectorii de compensare imputerniciti sa reprezinte agentii economici de pe circuitele de compensare emit ordinele de compensare. ARTICOL PREVEDERI COMPENSARE – LINK […]