La o persoana fizica cu activitate independenta la care se tine evidenta contabila in partida simpla, un mijloc fix se trece pe cheltuieli in intregime sau treptat, conform cotelor de amortizare? – preluare capital.ro
Articol de Lia Secareanu, sef departament consultanta financiara si audit, Contexpert Consulting
Conform Normelor metodologice din 2004 privind organizarea si conducerea evidentei contabile in partida simpla de catre persoanele fizice care au calitatea de contribuabil in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, toate incasarile si platile efectuate fie cu numerar, fie prin contul curent de la banca, se inregistreaza in Registrul-jurnal de incasari si plati.
In afara de inregistrarea achitarii contravalorii mijlocului fix in Registrul-jurnal de incasari si plati, se va completa si Registrul-inventar. In acest Registrul-inventar se trec toate bunurile si drepturile aferente desfasurarii activitatii (imobilizari, obiecte de inventar, stocuri etc. – valori materiale aflate in gestiune). Se intocmeste la contribuabili intr-un singur exemplar si serveste ca document de inregistrare a bunurilor achizitionate sau realizate, pe baza documentelor justificative.
Separat, se va intocmi Fisa pentru operatiuni diverse pentru cheltuielile cu amortizarea fiscala, care trebuie sa respecte regulile privind amortizarea, prevazute in titlul II din Codul fiscal.
La sfarsitul anului, venitul net sau pierderea fiscala se calculeaza astfel: din totalul sumelor incasate evidentiate in Registrul-jurnal de incasari si plati, se scad cheltuielile cu amortizarea fiscala a bunurilor si drepturilor, evidentiate in Fisa pentru operatiuni diverse, si totalul sumelor platite evidentiate in Registrul-jurnal de incasari si plati si se aduna sumele platite pentru cumpararea bunurilor amortizabile si totalul cheltuielilor nedeductibile, care se preia din centralizatorul cheltuielilor nedeductibile, acest centralizator intocmindu-se cu ajutorul unui document cumulativ.
Venitul net sau pierderea fiscala va fi influentata cu platile si/sau incasarile efectuate in avans, care se refera la alte exercitii fiscale, in cazul drepturilor de proprietate intelectuala, cu impozitul de 15% din venitul brut incasat, iar in cazul valorificarii bunurilor in regim de consignatie, veniturilor obtinute ca urmare a unor activitati desfasurate in baza unui contract de agent, comision sau mandat comercial, precum si in cazul activitatilor de expertiza contabila, tehnica judiciara si extrajudiciara, cu impozitul de 10% din venitul brut incasat, reprezentand plati anticipate in contul impozitului anual.