Modificare majora a Legii Societatilor Comerciale, intrata in vigoare la 1 decembrie 2006!
In Monitorul Oficial nr. 955 din 28 noiembrie 2006 a fost publicata Legea nr. 441/2006 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata, si a Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata.
Modificarile sunt numeroase si importante. Legea a intrat deja in vigoare la data de 1 decembrie 2006.
Dintre modificarile Legii nr. 31/1990 mentionam:
1. Se reduce numarul minim de actionari la societatile pe actiuni, de la cinci la doi. In cazul in care societatea are mai putin de 2 actionari pe o perioada mai lunga de 9 luni, orice persoana interesata poate solicita instantei dizolvarea societatii. Insa dizolvarea poate fi anihilata daca, pana la ramanerea irevocabila a hotararii judecatoresti de dizolvare, numarul minim de actionari prevazut de prezenta lege este reconstituit.
2. S-au extins situatiile in care este permisa functionarea mai multor societati comerciale la acelasi sediu. Astfel, este permisa functionarea la acelasi sediu si in cazul in care imobilul, prin structura lui, permite functionarea mai multor societati in incaperi diferite. Anterior modificarii aceasta situatie era doar una dintre conditiile necesare, dar nu suficiente, pentru functionarea mai multor societati in acelasi sediu.
3. Se schimba conditiile de cvorum si majoritate pentru luarea deciziilor in adunarea generala. Modificarea urmareste inlaturarea blocajelor in functionarea societatii, care se nasteau sub vechea reglementare, ca urmare a imposibilitatii luarii deciziilor in adunarea generala.
Astfel, pentru adunarea generala ordinara:
In ceea ce priveste adunarea generala extraordinara: 4. O alta modificare importanta se refera la instituirea a doua sisteme de conducere a societatii pe actiuni: sistemul unitar si sistemul dualist. Sistemul unitar presupune administrarea societatii de unul sau mai multi administratori (consiliu de administratie) numarul acestora fiind totdeauna impar. Sistemul dualist presupune administrarea societatii de un directorat si de un consiliu de supraveghere. 5. Situatiile financiare anuale si documentele anexate acestora (raportul administratorului sau al directoratului, raportul cenzorilor sau raportul auditorilor financiari, precum si de procesul-verbal al adunarii generale) vor fi depuse numai la registrul comertului, incepand cu 1 ianuarie 2007. Depunerea se va face in copii pe suport hartie si in forma electronica sau numai in forma electronica, avand atasata o semnatura electronica extinsa. Datele cuprinse in situatiile financiare anuale vor fi transmise in forma electronica de catre oficiile registrului comertului catre Ministerul Finantelor Publice. Dintre modificarile Legii nr. 26/1990 mentionam: 1. Se instituie, incepand cu 1 ianuarie 2007, posibilitatea depunerii cererii de inmatriculare/inregistrare a mentiunilor si documentele anexate la aceasta in forma electronica, avand incorporata, atasata sau logic asociata semnatura electronica extinsa. In acest caz, incheierea judecatorului-delegat se comunica pe cale electronica, data comunicarii fiind considerata data la care aceasta devine disponibila destinatarului, precum si pe suport hartie. 2. Oficiul National al Registrului Comertului are legitimare procesuala activa si poate interveni in orice proces privind inregistrari in registrul comertului, interesul fiind prezumat si constand in respectarea cerintelor generale ale activitatii comerciale. |
Acestea sunt toate modificarile?Cum as putea avea mai multa informatie despre aceasta lege,mai ales asupra diferentelor dintre legea 31/1990 si 441/2006?!