AcasăGeneraldespre legea societatilor comerciale

despre legea societatilor comerciale

La aproape 4 luni de la intrarea in vigoare a modificarilor la Legea societatilor comerciale, Ministerul Justitiei propune noi modificari, insa si acestea sunt contestate de mediul de afaceri Ministerul Justitiei a finalizat saptamana trecuta propunerile „de modificare a modificarilor” aduse Legii societatilor comerciale, care se afla in vigoare de la data de 1 decembrie 2006. Noul proiect de lege nu aduce modificari de substanta, mai ales in zonele puternic contestate de mediul de afaceri din Romania. In schimb, juristii de la Justitie au analizat in amanunt textul legii in vigoare si au observat ca acesta contine multe contradictii, erori si trimiteri la acte normative sau articole de lege de mult abrogate. Motiv pentru care a fost editat un document care contine textul in vigoare, propunerile de modificare si „justificarea urgentei” cu care se propune o noua modificare.
Un exemplu in acest sens este art. 73 alin. 1 care in forma actuala „contravine legislatiei penale in materia reabilitarii”, deoarece prevede ca administratorul, managerul, directorul, auditorul financiar sau cenzorul vinovat de fapte penale poate fi reabilitat dupa 5 ani de la condamnare. Propunerea de modificare prevede decaderea din drepturi si interdictia de a mai ocupa astfel de functii pe viata.

Un alt exemplu vizeaza art. 108, care are urmatorul cuprins: „Actionarii care ofera spre vanzare actiunile lor prin oferta publica vor trebui sa intocmeasca un prospect de oferta in conformitate cu prevederile OUG 28.2002”. Numai ca actul normativ invocat este abrogat, motiv pentru care se propune respectarea „legislatiei pietei de capital”. Un alt articol gresit este 166, care face aiurea referire la un articol – 145, cand in realitate este vorba despre art. 156.16. Iar exemplele cu trimiteri la articole abrogate nu se opresc aici, astfel de situatii fiind intalnite atat in ceea ce priveste inlocuirea administratorului revocat sau decedat, cat si la articolul de lege care priveste numirea unor cenzori ori a auditorului financiar. Dubla reglementare este un alt motiv pentru care se cere modificarea actualei legislatii in domeniul societatilor comerciale, ca si omisiunea unor elemente de maxima importanta. Mai mult, intr-o lege aflata in vigoare si aplicabila la sute de mii de societati comerciale, cu sanctiuni care ajung de cele mai multe ori in sfera penalului, se recunoaste „o eroare de procesare care face inoperabila fuziunea societatilor comerciale, reglementarea fiind confuza, deoarece face vorbire de societati divizate in cadrul operatiunilor de fuziune”. Marius Petroiu, avocat in cadrul societatii Pachiu & Associates, sustine ca „proiectul de lege este redactat neglijent, continand greseli de redactare majore”. In plus, modificarile sunt incomplete si sporesc biocratia, deoarece firmelor le sunt cerute mai multe documente. „Art. 204 (4) prin care se solicita depunerea actului constitutiv la orice mentiune, impreuna cu actul aditional este extrem de birocratica”, sustine avocatul Pachiu. Principalele modificari propuse de Ministerul Justitiei vizeaza publicarea convocarii AGA si administratorul independent, care nu va mai putea avea relatii de familie sau de alta natura cu societatea.
Propuneri de modificare a Legii societatilor comerciale:

– asociatul unic al unui SRL poate fi salariat si administrator
– perioada exercitarii mandatului de director se considera vechime in munca
– venitul obtinut de directori pe contractul de mandat este asimilat salariului si se platesc contributiile aferente
– administratorii si directorii trebuie sa fie asigurati profesional (asigurarea cade si in sarcina societatii)

Prevederi care raman nemodificate:

– administratorii nu pot avea contract de munca
– contractul de munca al directorilor se suspenda pe perioada mandatului, dar veniturile sunt asimilate salariului
– deciziile in adunarile generale ale actionarilor se iau cu voturile majoritatii celor prezenti, la a doua convocare
– persoanele juridice pot imputernici pe oricine sa le reprezinte in AGA unei societati
– schimbarea structurii administrative a societatii trebuie facuta in termen de sase luni.

Elena Cristianwww.gandul.info

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!