Circa 100 de agenţi economici vor fi exceptaţi de la plata TVA în vamă pentru importurile care provin din ţările non-UE, pe considerentul că aceştia au bonitate fiscală şi nu există riscul de evaziune, potrivit unei declaraţii a şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor, Gelu Ştefan Diaconu. Excepţie de la plata TVA se va face pentru marii contribuabili, aceştia deţinând aproximativ 70 la sută din totalul TVA-ului de plată în vamă. Prin exceptarea plăţii în vamă a TVA-ului, marii contribuabili îşi vor plăti obligaţiile TVA până la data de 25 ale lunii următoare celei în care s-a făcut declaraţia vamală. De la 1 ianuarie 2007 au fost eliminate procedurile de aplicare a TVA în vamă pentru achiziţiile care provin din statele UE, deoarece această taxare se realizează la consumatorul final, conform reglementărilor Comisiei Europene. Tot din ianuarie 2007, s-a renunţat la sistemul de colectare a TVA în vamă pentru importurile care provin din ţările extracomunitare, măsură care a redus veniturile încasate de vamă, în primul trimestru al anului 2007, pentru bugetul statului.
În acest context, la nivelul Ministerului Finanţelor Publice s-a iniţiat o Ordonanţă de modificare a Codului Fiscal, pe baza căreia se va reveni la mecanismul de încasare a TVA în vamă, începând cu data de 15 aprilie 2007.
În prezent, TVA se plăteşte prin vamă doar pentru importurile operatorilor care nu sunt înregistraţi la fisc ca plătitori de TVA, iar după 15 aprilie se va plăti pentru toate importurile de mărfuri care nu provin din statele UE.
Şeful ANV subliniază că este temporar golul de resurse creat la bugetul de stat prin neplata TVA în vamă, deoarece, prin declaraţiile vamale, operatorii s-au înregistrat la vamă cu obligaţii de plată a TVA, urmând ca după data de 25 aprilie 2007 să se depisteze posibilele cazuri de evaziune fiscală. Aceste precizări sunt făcute cu atât mai mult cu cât ANV a constatat şi cazuri în care o parte din sumele de TVA datorate în vamă nu erau înregistrate ca obligaţii de plată sau alte sume de TVA sunt înregistrate ca obligaţii dar nu sunt plătite, ceea ce poate genera cazuri de evaziune fiscală.
Revenirea la plata taxei pe valoarea adăugată în vamă s-a făcut ţinând cont şi de faptul că TVA este principala resursă a bugetului de stat, cu o pondere de circa 80 la sută din totalul drepturilor de import. Drepturile de import cuprind TVA, accizele, taxele vamale şi comisionul vamal, a mai spus şeful ANV, Gelu Ştefan Diaconu.
Odată cu plata în vamă a taxei pe valoarea adăugată, creşte rolul fiscal al ANV, întrucât prin autoritatea vamală se colectează circa 44 la sută din TVA total. De altfel, plata TVA direct în vamă este o măsură care este aplicată de majoritatea statelor UE.
sursa – Bloombiz – www.bloombiz.ro