Consumatorii şi oamenii de afaceri europeni vor putea efectua mai uşor, mai ieftin şi mai sigur, diverse plăţi şi transferuri financiare în oricare dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.
Miniştrii de finanţe europeni au aprobat, la 27 martie, textul Directivei privind serviciile de plăţi, care va permite efectuarea acestor operaţiuni dintr-o ţară europeană în alta fără perceperea unor taxe suplimentare, în acelaşi regim la nivel comunitar. Ca urmare a consensului la care s-a ajuns deja asupra textului directivei, nimic nu mai poate împiedica adoptarea ei de către Parlamentul European, în sesiunea din luna aprilie, după care directiva va putea intra în vigoare.
Adoptarea Directivei privind serviciile de plăţi reprezintă condiţia necesară pentru crearea unui spaţiu unic de plăţi în moneda euro şi a unor noi instrumente de plăţi paneuropene (SEPA, Zona Europeană Unică de Plăţi). Consumatorii europeni cunosc însă puţine lucruri privind SEPA şi schimbările pe care le va aduce în mai puţin de un an. De la 1 ianuarie 2008, posesorilor de carduri de debit din zona europeană unică de plăţi trebuie să li se pună la dispoziţie instrumente de plată prin care să poată efectua tranzacţii în aceleaţi condiţii cu aceleaşi drepturi şi obligaţii, indiferent de locaţie. Acest lucru va aduce avantaje nu numai furnizorilor de servicii financiare, ci şi clienţilor lor, şi va stimula concurenţa în acest sector, care funcţionează încă pe baza reglementărilor naţionale.
Românii ar putea beneficia de avantajele SEPA abia după adoptarea monedei euro şi doar în măsura în care băncile româneşti vor fi pregătite. Practic, pentru a putea efectua plăţi către alte bănci din zona euro, băncile din România trebuie să dispună de aceleaşi formulare sau acelaşi format de mesaj de plată, indiferent de ţara destinatarului şi cu aceleaşi aşteptări privind durata execuţiei şi securitatea tranzacţiei.
Noua directivă va elimina barierele tehnice şi juridice care îngreunează la ora actuală operaţiunile bancare între ţările europene, va îmbunătăţi protecţia consumatorilor şi va spori eficienţa şi siguranţa lor în întregul spaţiu comunitar. Aceasta inseamnă că, în cazul plăţilor cu carduri şi al transferurilor bancare, cetăţenii statelor membre UE vor plăti aceleaşi tarife (fără taxe suplimentare), atât pentru plăţile bancare din ţara de rezidenţă, cât şi pentru plăţile în alte ţări membre UE.
La ora actuală, plăţile prin virament bancar se realizează conform unor reglementări diferite de la ţară la ţară, deseori greoaie. Termenele de efectuare a plăţilor variază de la ţară la ţară, ajungând în unele cazuri chiar la opt zile. Sunt diferenţe îi împiedică practic pe furnizorii de servicii financiare să pătrundă pe pieţele altor ţări europene limitând transferurile internaţionale în zona euro, care reprezintă acum doar 5% din totalul plăţilor la nivel european.
Potrivit estimărilor Comisiei Europene, taxele suplimentare aplicate plăţilor şi transferurilor bancare între diferite state membre ale UE se ridică anual la 2-3% din media PIB-ului european. Prin eliminarea acestor taxe, consumatorii şi companiile europene vor economisi în fiecare an între 5 şi 10 milioane de euro.
Sursa: Comisia Europeana si eu-ro newsletter