Tariful pentru emiterea unei soluţii fiscale individuale anticipate va fi de 1.000 euro, la cursul comunicat de BNR în ziua efectuării plăţii, conform Hotărârii de Guvern privind procedura de emitere a soluţiei fiscale individuale anticipate şi a acordului de preţ în avans, aprobată astăzi de Guvern. În ceea ce priveşte acordul de preţ în avans, în cazul marilor contribuabili, tariful pentru emiterea acestuia este de 20.000 euro, la cursul comunicat de BNR în ziua efectuării plăţii, iar tariful de modificare este de 15.000 euro. Pentru celelalte categorii de contribuabili, tariful de emitere este de 10.000 euro, iar pentru modificare este de 6.000 euro.
Soluţia fiscală individuală anticipată este actul administrativ emis de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în vederea soluţionării unei cereri a contribuabilului, referitoare la reglementarea unor situaţii fiscale de fapt viitoare.
Potrivit actului normativ, pot depune cerere pentru emiterea unei soluţii fiscale contribuabilii înregistraţi la organele fiscale. Cererea va conţine datele de identificarea ale contribuabilului, ale reprezentantului legal şi prezentarea stării viitoare pentru care se solicită emiterea soluţiei anticipate.
Documentaţia care însoţeşte cererea va include informaţii privind, printre altele: obligaţiile fiscale pentru care se solicită soluţiile fiscale, declaraţia pe propria răspundere a contribuabilului că nu există nici o procedură fiscală, administrativă sau judiciară în curs pentru cazul respectiv, acte administrative, acte de control sau alte acte emise în legătură cu cazul respectiv.
În funcţie de circumstanţele fiecărui caz în parte, contribuabilul trebuie să furnizeze şi alte informaţii administraţiei fiscale, la cerea acesteia. Cererea pentru emiterea soluţiei fiscale se respinge în cazul în care documentaţia depusă nu este completă, dacă există o procedură fiscală, administrativă sau judiciară în curs pentru cazul respectiv sau dacă nu a fost achitat tariful pentru emiterea soluţiei fiscale.
Respingerea cererii se comunică în scris contribuabilului, în termen de 15 zile de la adoptarea deciziei. Acordul de preţ în avans este actul administrativ emis de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală în vederea soluţionării unei cereri a contribuabilului, referitoare la stabilirea condiţiilor şi modalităţilor în care urmează să fie determinate, pe parcursul unei perioade fixe, preţurile de transfer, în cazul tranzacţiilor efectuate între persoane afiliate, astfel cum sunt definite în Codul fiscal.
Pot solicita emiterea unui acord contribuabilii care desfăşoară tranzacţii cu persoanele afiliate, definite conform Legii nr. 571/2003 – Codul Fiscal. Acordul poate fi emis unilateral – cel emis de autoritatea competentă din România, bilateral sau multilateral – cel emis în comun cu autorităţile fiscale competente din statele în a căror jurisdicţie se află entităţile afiliate contribuabilului solicitant.
Acordul bilateral/multilateral poate fi emis numai pentru tranzacţii cu contribuabili care provin din ţări cu care România are încheiate Convenţii pentru evitarea dublei impuneri. Acordul se emite pentru o perioadă de cinci ani, dar prin excepţie, această perioadă se poate prelungi, în cazul contractelor pe termen lung.
sursa – www.amosnews.ro