AcasăGeneraldrepturile si obligatiile administratorilor

drepturile si obligatiile administratorilor

Legea societatilor comerciale nr. 31/1990 republicata, Legea contabilitatii nr. 82/1991 republicata si Codul Comercial reprezinta cadrul legal prin care sunt prevazute drepturile si obligatiile administratorilor.Drepturile de care dispun administratorii se impart in trei categorii:
– Dreptul de a administra Potrivit legislatiei in vigoare dreptul de administrare este conferit prin intreprinderea tuturor operatiunilor cerute pentru indeplinirea obiectului de activitate al societatii si participarea la toate adunarile si organele societatii, exceptandu-se cazurile expres prevazute in actul constitutiv. Puterile mandatului de administrator sunt prevazute in actul constitutiv, insa acestea trebuie sa fie conferite in asa fel incat sa nu se suprime atributiile adunarii generale, dar nici sa nu capete un rol decorativ. Se face o diferentiere a dreptului de administrare – in momentul in care se urmareste realizarea obiectului de activitate (administrare ordinara), iar cand pentru realizarea obiectului in cazuri eceptionale se solicita consultarea adunarii generale (administrare extraordinara) – pentru a fi cumulate doua interese ce trebuie ocrotite: al administratorului si al societatii.In indeplinirea dreptului de administrare, administratorul are urmatoarele obligatii:
• sa ceara instructiuni conducerii societatii ori de cate ori socoteste ca se indeparteaza de la continutul mandatului sau;

• sa nu infaptuiasca acte pe care adunarea nu le-ar aproba;
• de fiecare data cand socoteste necesar sa convoace adunarea pentru a cere aprobarea pentru acte care se aseamana cu actele pentru care legea prevede imperativ convocarea adunarii.

– Dreptul de a reprezenta societatea nu poate fi transmis Incalcarea interdictiei de transmitere a dreptului de reprezentare permite societatii sa pretinda de la cel substituit beneficiile rezultate din transmiterea dreptului de reprezentare. Fiind terta in raport cu actul prin care administratorul a delegat altei persoane dreptul de reprezentare, societatea nu poate fi angajata, in mod valabil, de catre cel substituit, care ramane strain de societate, iar administratorul va raspunde solitar pentru eventualele pagube produse.

– Dreptul de a incheia acte in numele societatii: Administratorul, prin incheierea de acte juridice, obliga valabil societatea, fara vreo formalitate prealabila, pentru valori ce nu depasesc jumatatea valorii contabile a activelor societatii la data incheierii actului juridic. Aprobarea se obtine, de regula, in prealabil, dar sunt si cazuri exceptionale cand incheierea actelor juridice este urgenta, situatie in care aprobarea se poate obtine si ulterior.Sanctiunea nerespectarii acestor prevederi legale este angajarea raspunderii administratorilor pentru daune. Legea societatilor comerciale nr. 31/1990 republicata, stabileste o serie de obligatii ale administratorului, dintre care amintim:
1. Obligatia de a indeplini formalitatile necesare constituirii societatii;

2. Obligatia de a depune semnaturile la Registrul comertului – semnatura in registru poate fi inlocuita prin prezentarea acesteia, legalizata de notarul public;
3. Obligatia de a prelua si pastra documentele privind constituirea societatii;
4. Obligatia de a administra societatea, adica de a face operatiunile cerute pentru indeplinirea obiectului societatii;
5. Obligatia de a urmari efectuarea de catre asociati a varsamintelor datorate;
6. Obligatia de a tine registrele cerute de lege;
7. Obligatia de a intocmi bilantul societatii si contul de beneficii si pierderi, precum si de a asigura respectarea legii la repartizarea beneficiilor si plata dividendelor;
8. Obligatia de a convoca si participa la toate adunarile societatii;
9. Obligatia de a duce la indeplinire hotararile adunarii asociatilor;
10. Obligatia de a indeplini indatoririle prevazute de actul constitutiv, precum si indatoririle stabilite de lege.


via – http://www.ccib.ro/afacerea/

4 COMENTARII

  1. AM O SOCIETATE CARE IN 2007 NU A AVUT ACTIVITATE PANA ACUM BILANTUL ERA SEMNAT NUMAI DE ADMINISTRATOR,ACUM NU MAI STIU TREBUIE CONTRACT CU UN EXPERT CONTABIL?
    MULTUMESC ANTICIPAT PT.LAMURIRI

  2. vechimea de aproape 20 de ani ca contabil al firmei proprii ( ca unic asociat ) cu studii medii in acest domeniu ( licentiata in filologie ) nu pot sa mai intocmesc balanta si bilantul de acum ? care este ratiunea ? pentru aceste acte sunt necesare operatiunile de aritmetica ( adunare, scadere , etc ) invatate in primele patru clase primare , de ce nu se mai poate cum a fost pana acum ?

  3. Esti autodidact?

    BRAVO!

    In Romania autodidactii nu sunt apreciati, si nu li se recunoaste capacitatea de profesare.

    OG.nr.65/1994 asa cum a fost adoptata solutiona chestiunea profesionistilor autodidacti si li se recunostea capacitatea profesionala prin obtinerea calitatii de contabil autorizat. Prin OG.nr.17/2007 s-au eliminat NETITRATII si cu aceasta ocazie si autodidactii.

    O aiureala, specifica si originala, numai asa „ca sa fim conform normelor UE” traduse si plesnite de niste neaveniti si semidocti TITRATI pe la cele institutii de inalt invatamint din UE ori USA.

    Asta e rezultatul.

  4. Administratorul are in primul rind OBLIGATII si mai apoi DREPTURI coroborate si limitate de ACCEPTAREA MANDATULUI DE A ADMINISTRA SI GESTIONA O ACTIVITATE SI/SAU UN PATRIMONIU.

    Administratori in sensul precedent nu sunt numai in SC (definite prin Legea nr.31/1990) ci si in alte entitati juridice, definite ca subiecte de drept civil ori comercial, si recunoscute si in dreptul fiscal.

    In materialul postat sunt unele inadvertente prin care atributii sunt catalogate drept drepturi, iar unele responsabilitati sunt luate ca fiind obligatii.

    Una dintre acestea, si cred cea mai grava, este afirmatia
    7. „Obligatia de a intocmi bilantul societatii si contul de beneficii si pierderi, precum si de a asigura respectarea legii la repartizarea beneficiilor si plata dividendelor”

    Gresit!
    Administratorul are obligatia – in cadrul mandatului general de administrare a patrimoniului – de a lua toate masurile necesare asigurarii respectarii legislatiei de domeniu in vederea intocmirii SITUATIILOR FINANCIARE ANUALE si ca acestea sa fie verificate/auditate in conformitate cu prevederile legale continute in reglementarile de organizare a persoanei juridice (Legi si Statute-Acte Constitutive) si in cele referitoare la intocmirea si certificarea SITUATIILOR FINANCIARE ANUALE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!