ANAF modifica procedura de autorizare a PFA si a platii obligatiilor bugetare
Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Daniel Chitoiu, a declarat ca activitatile persoanelor fizice autorizate (PFA), dar si profesiile liberale urmeaza a fi autorizate de Registrul Comertului si nu de administratiile publice locale cum este in prezent.
Masura de modificare a legii privind autorizarea persoanelor fizice autorizate si a profesiilor liberale urmeaza a fi promovata printr-o ordonanta, in cel mult doua saptamani, dupa consultarea mediului de afaceri.Presedintele ANAF a mentionat ca „aceasta modificare va presupune ca autorizarea sa se faca de catre Registrul Comertului, la fel ca si la persoanele juridice, lucru care va fi facut in termen de maxim 3-7 zile, in functie de activitatea desfasurata.
Avantajul acestui sistem este de a reduce birocratia la nivelul autoritatilor publice locale care autorizeaza aceste activitati in prezent, durata de autorizare fiind foarte mare, de la trei la sase luni“.De asemenea, Daniel Chitoiu a subliniat ca o alta masura de reducere a birocratiei va fi legata de modificarea legislatiei actuale privind „aprobarea tacita“ in vederea obtinerii autorizatiilor si certificatelor eliberate de anumite institutii.
„Daca, in prezent, eliberarea autorizatiilor dureaza intre doua si trei luni, vom reduce acest termen la 30 de zile. Vom obliga toate autoritatile sa emita aceste autorizatii si certificate in termen de maxim 30 de zile de la data depunerii dosarelor de catre contribuabili. In cazul in care acest lucru nu se intampla in aceasta perioada, autoritatile vor fi obligate sa emita un certificat constatator din care sa rezulte autorizarea sau certificarea activitatii pe care a solicitat-o“, a mai spus presedintele ANAF.
Plata obligatiilor bugetare se va realiza prin intermediul cardului Daniel Chitoiu a mai anuntat ca, incepand cu semestrul II al acestui an, plata obligatiilor bugetare se va realiza prin intermediul cardului.„In faza de proiect, aceasta masura urmeaza a fi implementata doar pentru persoanele fizice autorizate si pentru persoanele care desfasoara activitati liberale, urmand ca, spre sfarsitul anului, in functie de dotarile tehnice pe care le vom efectua la nivelul sistemului informatic, sa fie extinsa si la alte categorii de impozite si taxe datorate de agentii economici“, a precizat presedintele ANAF.
Campania „Stop birocratiei!“, la care a luat parte presedintele ANAF se adreseaza tuturor celor care incep o afacere sau care au profesii liberale, scopul fiind acela ca intreprinzatorii sa piarda cat mai putin timp la ghiseele unitatilor fiscale, prin masuri precum depunerea online a declaratiei fiscale, plata in contul unic si plata online a obligatiilor bugetare. Campania vizeaza cu precadere IMM-urile si intreprinzatorii persoane fizice, care, spre deosebite de marile firme, nu au „cabinete de avocati, consilieri care pot sa depaseasca orice bariera birocratica“.