În dorinţa de a oferi o imagine corespunzătoare asupra situaţiei popririlor instituite de casele teritoriale de pensii asupra drepturilor din pensii, Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale face următoarele precizări:
1. Casele teritoriale de pensii au calitatea de terţ poprit în relaţia pensionarilor cu diferite instituţii, autorităţi publice locale, persoane fizice sau juridice îndreptăţite să recupereze debite în baza unor titluri executorii sau dispoziţii de poprire;
2. Reţinerile din pensii se realizează, potrivit legii, eşalonat, într-un cuantum de până la 1/3 din pensia aflată în plată;
3. Principalii emitenţi ai titlurilor executorii sunt:
– Bănci comerciale şi cooperative de credit;
– Consilii locale – pentru impozite neachitate;
– Administraţii financiare – pentru amenzi;
– Persoane fizice – în cazul unor litigii.
4. Analiza făcută punctual la câteva case de pensii din toate regiunile ţării a condus la concluzia că în primele lunii ale anului în curs nu s-au înregistrat creşteri ale numărului de popriri instituite, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Chiar dacă există un număr de noi cazuri de la începutul anului, acesta se compensează cu numărul cazurilor de popriri care ies din evidenţele caselor teritoriale de pensii în urma achitării integrale a sumelor datorate. Pe de altă parte, sunt judeţe în care numărul pensiilor asupra cărora se operează reţineri este mai mic decât cel din perioada corespunzătoare a anului 2008.
Faţă de cele precizate, CNPAS apreciază că nu ne aflăm în faţa unui fenomen ale cărui dimensiuni depăşesc nivelul anului precedent, în sensul că nu există diferenţe semnificative comparativ cu anul 2008.
Sursa – CNPAS – Biroul de presă (19 martie 2009)