Guvernul a modificat, printr-o Hotărâre adoptată în şedinţa de alaltaieri, normele metodologice de aplicare a Legii nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, aprobate prin HG nr. 1850/2006. Această modificare a fost necesară pentru a pune în aplicare OUG 91/2007, act normativ care modifică, printre altele, Legea 200/2006 (potrivit declaratiilor oficialilor).
La elaborarea actului normativ au fost avute în vedere şi prevederile OUG nr. 226/2008 privind unele măsuri financiar-bugetare, potrivit cărora pentru anul 2009, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2009, contribuţia datorată de angajatori la bugetul asigurărilor pentru şomaj este de 0,5% şi contribuţia datorată de angajator la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale este de 0,25%.
Potrivit Hotărârii adoptate de Guvern, cota contribuţiei la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale datorată de angajatori se aplică asupra sumei veniturilor care constituie, potrivit prevederilor legale, baza de calcul a contribuţiei individuale la bugetul asigurărilor pentru şomaj realizate de salariaţii încadraţi cu contract individual de muncă.
Conform legislaţiei aflată acum în vigoare, cota contribuţiei la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale datorată de angajatori se aplică asupra fondului total de salarii brute lunare realizate de salariaţii încadraţi în temeiul unui contract individual de muncă.
Prevederile legale au în vedere salariaţii încadraţi cu contract individual de muncă încheiat cu normă întreagă sau cu timp parţial sau a unui contract de muncă la domiciliu, contract de muncă temporară sau contract de ucenicie la locul de muncă, indiferent de durata acestora, inclusiv salariaţii care cumulează pensia cu salariul.