Contabilii salariati din industrie, comert, transporturi, sector public sau alte domenii, trebuie sa respecte si ei o serie de reguli de etica:
– profesionistii contabili salariati trebuie sa fie loiali atat vizavi de angajator, cat si fata de profesie, aceste doua exigente fiind uneori in contradictie. Prima conditie a unui angajat este de a sustine obiectivele etice si legitime ale organizatiilor profesionale.
Totodata nu poate fi obligat un angajat:
– sa violeze legislatia;
– sa incalce regulile si normele profesiei,
– sa minta auditorii angajatorului sau;
– sa semneze o declaratie care contine distorsiuni ale realitatii.
Daca profesionistul contabil salariat nu reusesete sa rezolve o problema importanta care constituie un conflict intre angajati si exigentele profesionale, dupa ce au fost epuizate toate esaloanele (pana la administratori), el nu are alta alegere decat sa demisioneze; motivele unei astfel de decizii sunt notificate angajatorului, dar obligatiile de confidentialitate ii interzic sa informeze terte persoane (in afara de cazul ca o prevedere legala sau o norma profesionala prevad aceasta obligatie).
– sprijin profesional acordat altor colegi: indeosebi cel care are autoritate recunoscuta de catre ceilalti (in analiza, in judecarea in mod profesional a diferendelor de opinie);
– competenta profesionala prin care un profesionist contabil nu trebuie sa induca in eroare patronul despre gradul de pregatire sau experienta pe care il detine;
– prezentarea informatiilor financiar-contabile in intregime, cu onestitate, in mod profesional si astfel incat sa fie intelese in contextul lor. Informatiile sa descrie clar natura adevarata a tranzactiilor comerciale, activelor, pasivelor, sa ordoneze intrarile cronologic si adecvat.
– profesionistii contabili salariati trebuie sa fie loiali atat vizavi de angajator, cat si fata de profesie, aceste doua exigente fiind uneori in contradictie
Intrebare fata de acest enunt:
Care este definitia pentru sintagma LOIAL ATIT FATA DE ANGAJATOR CIT SI FATA DE PROFESIE?
Ca profesionist angajat in relatii cu un angajator (relatii reglementate de C.M.) ti-ai luat un angajament fata de acesta ca sa-l servesti in deplinatatea capacitatilor tale profesionale. In cazul in care „in afara timpului tau de lucru” prestezi servicii profesionale altor entitati patrimoniale ori profesionisti esti loial angajatorului tau in lipsa unui acord sau explicit al acestuia?
@MirceaSCALAT – buna intrebarea.