Incepând cu obligaţiile de plată aferente lunii ianuarie 2010, au fost aduse modificări şi completări formularului 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat” referitoare atât la conţinut, cât şi la modul de completare. Iata in continuare cateva informaţii utile privind modul de completare a impozitului pe profit, având în vedere sistemul plăţilor anticipate folosit începând cu 1 ianuarie 2010.
La rd. 1 „Suma datorată”, se înscrie suma reprezentând o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele de inflaţie (decembrie faţă de luna decembrie a anului anterior), estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se efectuează plăţile anticipate, calculată în conformitate cu prevederile art. 34 alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
UPDATE – A FOST PUBLICAT ORDINUL CU INDICELE DE INFLATIE – CLICK AICI
Impozitul pe profit pentru anul precedent, pe baza căruia se determină plăţile anticipate, este impozitul pe profit anual datorat, conform declaraţiei privind impozitul pe profit pentru anul precedent (formular 101), fără a lua în calcul plăţile anticipate efectuate în acel an.
Pentru anul 2010, în cazul contribuabililor societăţi comerciale, la stabilirea plăţilor anticipate, se va lua în calcul impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, înregistrat în contul 691 „Cheltuieli cu impozitul pe profit” cumulat, şi/sau cu sumele înregistrate în contul 698 „Cheltuieli cu impozitul pe venit şi cu alte impozite care nu apar în elementele de mai sus”, în cazul contribuabililor care au devenit plătitori de impozit pe profit în cursul anului 2009 în condiţiile art. 107 indice 1 din Codul Fiscal.
Contribuabilii care, în anul precedent, au fost plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor efectuează plăţile anticipate trimestriale, datorate în contul impozitului pe profit, în sumă de o pătrime din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat în anul fiscal precedent, actualizat cu indicele de inflaţie (decembrie faţă de luna decembrie a anului anterior), estimat cu ocazia elaborării bugetului iniţial al anului pentru care se efectuează plăţile anticipate. În acest caz, pentru stabilirea plăţilor anticipate se va lua în calcul impozitul pe veniturile microîntreprinderilor înregistrat în contul 698 „Cheltuieli cu impozitul pe venit şi cu alte impozite care nu apar în elementele de mai sus”.
Contribuabilii nou-înfiinţaţi au obligaţia de a declara trimestrial plăţi anticipate în contul impozitului pe profit, la nivelul impozitului minim anual aferent primei tranşe de venituri totale, prevăzută la art. 18 alin (3) din Codul Fiscal, recalculat în mod corespunzător pentru perioada impozabilă respectivă.
La rd. 2 “Suma de plată” se înscrie suma de la rd. 1.
Important! Formularul nu se completează pentru impozitul pe profit de către organizaţiile nonprofit şi de către contribuabilii care obţin venituri majoritare din cultura cerealelor şi plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură.
Contribuabilii care beneficiază de facilităţi fiscale, conform art. 38 alin. (1) şi alin (8) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, vor declara impozitul pe profit scutit la poziţiile 30 şi 31 din Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat, prin înscrierea sumelor la rd. 1 „Suma datorată” din formular şi fără completarea rd. 2 „Suma de plată”.
Baza legală – OPANAF nr. 1.430/2010 pentru modificarea şi completarea OPANAF nr. 101/2008 privind aprobarea modelului şi conţinutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 83/8 februarie 2010.
info via – finantevalcea.ro
La nivel impozit datorat? Care impozit minim sau real? Al meu cel real a fost sub cel minim.
Eu trebuie sa fac o declaratie (100) de venit pentru o ascociatie de proprietari. Trebuie sa scriu si eu acolo patrimea din impozitul pe 2009 actualizat cu inflatia?
De asemenea, unde gasesc inflatia pe 2009. Apoi, dupa ce o gasesc, o inmultesc cu impozitul si o adun la impozit, corect?
Va multumesc
@alll – probabil pana la sfarsitul acestui trimestru vom avea mai multe clarificari pe tema asta si voi putea sa raspund la toate intrebarile.
Ar fi interesant de stiut. Se pare ca si firmele cu activitatea suspendata ar trebui sa plateasca acest bir. Astia chiar au luat-o razna.
@cristian – zicea ministrul ca o sa scoata anticipatul. uite aici declaratia lui – http://twitter.com/expertcontabil/status/9616598052
firma infiintata in ianuarie, nu a desfasurat nici o activitate. ce depun? unde? rog ajutor.
@maria – pai daca te-ai inscris in vector si ca platitor la contrib. aferente salariatilor, atunci depui 100 si 102 la ian. si feb. daca esti in vector numai ca platitor de impozit pe profit nu depui decat 100 pentru martie.
Sunt in aceasi situatie cu Maria (firma infiintata in ianuarie 2010 si fara activitate). Intrebarea mea este daca declaratia 100 o completez cu 0 sau pana la urma trebuie platit impozit pe profit in avans. Multumesc!
@alex – pe 0. nu se mai aplica sist platilor anticipate cf OUG 22/2010
Multumesc de raspuns! Intre timp am sunat si la ANAF si o tanti de acolo mi-a spus ca desi s-au scos platile anticipate, tot trebuie sa platesc impozitul minim. Asa o fi?
Pentru ca eu stiam ca in anul de infiintare nu se plateste impozit minim.
umpik de ajutor…firma noua fara angajati,neplatitor de tva,fara activitate,infiintata in decembrie….am inteles ca trebuie sa depun la anaf decl.010 si 100?….si 2.la decl 100 : punctul B:denumire obligatie bugetara…denumire,cod bugetar….ce trebuie sa scriu multumesc frumos
@sonyk – trebuie sa depui 2 declar. 101, una 100 pentru impozit profit la trim 4. denumirea o iei din progr. de declar. – aplicatia aici – https://cabinetexpert.ro/category/declaratii-fiscale
Buna ziua!
Am o intrebare: Activitatea firmei este suspendata intre 12.2009 si 12.2012 mai trebuie sa depun pentru anii 2010,2011 si 2012 declaratiile 100 si 300?Nu imi este clar deloc… Va rog ajutati-ma! Multumesc mult
@iuiana – daca nu ai regim derogatoriu, trebuie sa le depui. date suplim aici – https://cabinetexpert.ro/category/regim-derogatoriu-afp