AcasăCodul munciiClasificarea Ocupatiilor din Romania (info util 2010)

Clasificarea Ocupatiilor din Romania (info util 2010)

COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania) este un nomenclator aparut in anul 1995 si aprobat prin Ordinul comun al Ministrului Muncii si Protectiei Sociale si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Statistica nr. 138/1949/1995. In prezent, in nomenclator sunt cuprinse 3852 de ocupatii, dar numarul lor se modifica in permanenta in functie de modificarile din piata muncii.

COR reprezinta sistemul de identificare, ierarhizare si codificare a tuturor ocupatiilor desfasurate in economie, indiferent de tipul si locul desfasurarii lor. COR se aplica in toate domeniile de activitate economica si sociala, la completarea documentelor oficiale, ori de cate ori se cere precizarea ocupatiei care face obiectul activitatilor desfasurate. Utilizarea codurilor COR este obligatorie pentru toate organele administratiei publice centrale si locale, unitatile bugetare, agentii economici, indiferent de forma de proprietate, organizatiile patronale, sindicale, profesionale si politice, fundatiile, asociatiile, persoanele fizice si juridice, denumite in continuare utilizatori.

Ocupatiile cuprinse in COR sunt rezultatul unei activitati continue, pentru ca piata muncii din Romania, ca si cea din Uniunea Europeana, este o piata dinamica, supusa permanent unor schimbari generate, pe de o parte, de modificarea continutului unor activitati, de disparitia altora, precum si de aparitia unui numar semnificativ de ocupatii noi induse de procesele tehnologice actuale, de diversificarea productiei si de progresul tehnic, iar pe de alta, de criza economica. Astfel, COR-ul este rezultatul nevoilor pietei. In consecinta, oricare dintre meseriile cuprinse in COR are utilitate pentru agentii economici si/sau institutiile publice.

Actualizarea si revizuirea acestui nomenclator se realizeaza, la solicitarea utilizatorilor, de catre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale impreuna cu Institutul National de Statistica, procedura de actualizare fiind aprobata prin Ordinul comun nr. 270/273 din 12 iunie 2002 al Ministrului Muncii si Presedintelui INS.

In vederea introducerii unei ocupatii in COR, solicitantul trebuie sa depuna la Ministerul Muncii urmatoarea documentatie:
– a) memoriu justificativ din care sa reiasa:
1. denumirea ocupatiei, in limba romana, pentru care se face cererea de introducere in COR;
2. codul COR pentru grupa de baza, precum si codul COR pentru ocupatia propusa a fi introdusa in COR;
3. codul activitatii economice din Clasificarea activitatilor din economia nationala (CAEN), care presupune introducerea ocupatiei propuse, pentru realizarea concordantei dintre activitate si ocupatie;
4. studiile si analizele facute de agentii economici interesati pe piata fortei de munca, din care sa rezulte necesitatea actualizarii, anexate memoriului justificativ;

– b) descrierea ocupatiei din care sa rezulte urmatoarele elemente: atributii si responsabilitati; uneltele si instrumentele de lucru utilizate; programul de lucru; mediul de activitate; situatiile de risc; cerintele pentru exercitarea ocupatiei; cerintele referitoare la formarea profesionala; nivelul de instruire solicitat pentru practicarea ocupatiei; tipul actului de calificare solicitat pentru practicarea ocupatiei; specializarea obtinuta prin actul de calificare, conform legislatiei in vigoare; salarizarea; promovarea in munca; dinamica meseriei pe piata muncii; meserii inrudite din COR; specializarile;

– c) adresa din partea ministerului de resort care reglementeaza activitatea in domeniu sau, dupa caz, a asociatiilor profesionale (comitetelor sectoriale), din care sa rezulte acordul acestora pentru actualizarea COR;

– d) precizarea bazei legale prin care s-a aprobat practicarea ocupatiei respective.

Pornind de la cele enuntate mai sus, revizuirea si actualizarea Clasificării Ocupatiilor din România (COR) – link – a fost un proiect necesar, determinat, pe de o parte, de această dinamică ocupatională, iar pe de alta, de necesitatea ca toti utilizatorii acestui nomenclator să aibă acces la o singură clasificare, evitându-se astfel o serie de probleme apărute la încheierea contractelor individuale de muncă, elaborarea standardelor ocupationale si a celor de pregătire profesională etc., generate de utilizarea altor nomenclatoare apărute pe site-uri web sau publicate fără acordul MMFPS.
Nu în ultimul rând, revizuirea clasificării a fost impusă de obligativitatea ca România să implementeze Clasificarea Internatională Standardizată a Ocupatiilor – ISCO-08 si să adapteze anchetele statistice conform structurii acestei clasificări reglementare impusă de Comisia Europeană.

Grupele de ocupatii, în structură arborescentă, sub raportul competentelor profesionale, pot fi consultate aicilink

sursa – mmuncii.ro

2 COMENTARII

  1. Buna ziua.
    Problema sta in felul urmator. Am terminat Academia de Studii Economice, Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune anul acesta, m-am angajat, insa nu stiu ce cod din COR s-ar potrivi cel mai bine specializarii pe care o am, aceea de economist- contabil. ma puteti ajuta in acest sens?
    Va multumesc anticipat.

  2. @cristina – pai in mod normal angajatorul tau pune in contractul de munca codul COR aferent meseriei pe care te incadreaza, nu cel al specializarii. practic ia in considerare si specializarea, insa se raporteaza si angajatorul la nevoile lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!