EMCS este un sistem computerizat de monitorizare a circulatiei produselor accizabile intre Statele Membre.
Produsele accizabile pot circula sub doua forme: cu acciza platita sau in regim suspensiv. EMCS se refera exclusiv la circulatia produselor accizabile in regim suspensiv.
In prezent, circulatia produselor accizabile trebuie sa fie insotita de un document numit Documentul Administrativ de Insotire (DAI) care contine informatii privind transportul, originea sa, destinatia sa, continutul sau si informatii privind administratiile si operatorii economici implicati in aceasta circulatie a bunurilor.
DAI-ul este emis de catre expeditor si o copie a lui trebuie sa fie trimisa inapoi expeditorului de catre destinatar pentru a se inchide circuitul si pentru recuperarea garantiei depuse. Aceasta garantie obligatorie pentru produsele deplasate, care de obicei e depusa de catre expeditor, acopera pierderea fiscala potentiala in cazul in care bunurile sau o parte din bunuri nu ajung la destinatie.
Principalul obiectiv al EMCS este informatizarea DAI-urilor in format hartie. Comparativ cu sistemul actual pe baza de hartie, EMCS va:
– permite transmiterea si validarea electronica a documentului administrativ de insotire (e-DAI)
– permite descarcarea electronica a circulatiei produselor;
– imbunatatii functionarea pietei interne, prin simplificarea deplasarii produselor accizabile in interiorul UE, prin imbunatatirea monitorizarii in timp real a fluxurilor si desfasurarii controalelor;
Avantajele EMCS sunt:
– pentru operatorii economici: o descarcare rapida a garantiei aferente miscarii produselor, si o reducere a poverii administrative;
– pentru Administratiile Statelor Membre: o mai buna monitorizare a deplasarii produselor accizabile, o scadere a riscului de frauda si o mai buna coordonare a controalelor.
Legislatia aplicabila
Legal vorbind, intregul proces EMCS porneste cu Decizia din 2003 – link. Dar pentru punerea in vigoare, EMCS va necesita deasemenea schimbari in legislatia EC existenta, notand Directiva 92/12 si implementarea acestei legislatii.
Fundamentul legal pentru dezvoltarea EMCS
Fundamentul legal pentru dezvoltarea EMCS il reprezinta Decizia nr.1152/2003/EC a Parlamentului European si a Consiliului, din data de 16 iunie 2003 pentru computerizarea sistemului prin care obligatia accizelor este transferata intre comerciantii autorizati pe teritoriul comunitar sub prevederile regimului suspensiv. Decizia impune dezvoltarea EMCS in termen de 6 ani de la publicare, respectiv 1 iulie 2009.
Necesitatea modificarii Directivei privind accizele
Directiva Consiliului 92/12/EEC din 25 februarie 1992 privind prevederile pentru produsele care sunt supuse accizelor si detinerea, miscarea si monitorizarea acestor produse, are nevoie de o revizuire considerabila. Acest scop de a incorpora in bazele legale necesare schimbarile rezultate din Proiectul de Computerizare a EMCS, furnizeaza bazele pentru un mediu mai simplu si fara hartii pentru comert si in acelasi timp permite o mai buna integritate, rapiditate si o abordare orientata catre risc a controlului pentru autoritatile responsabile de administrarea si controlul accizelor. Plecand de la aceste noi prevederi, alte amendamente si simplificari ale directivei pot fi considerate necesare, precum introducerea unor noi concepte legale. Comisia a organizat in 2006 o consultare publica pe aceasta tema. Plecand de la aceasta revizuire detaliata a prevederilor de implementat va trebui definit continutul mesajelor si alte cerinte procedurale.
O schema simpla de functionare aveti mai jos, sau aici – oficial:
Sursa – anaf.ro