AcasăNewsStimulentele fiscale pentru activitatile de cercetare-dezvoltare (info)

Stimulentele fiscale pentru activitatile de cercetare-dezvoltare (info)

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 200 din 4 decembrie 2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobată prin Legea nr. 343 din 13 noiembrie 2009, aduce noutati pentru operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în domeniul cercetării-dezvoltării, in ideea ca s-au introdus stimulente fiscale sub forma deducerii suplimentare la calculul profitului impozabil în proporţie de 20% a cheltuielilor eligibile pentru aceste activităţi şi posibilitatea aplicării metodei de amortizare accelerată şi în cazul aparaturii şi echipamentelor destinate activităţilor de cercetare-dezvoltare.

Prin Ordinul comun al miniştrilor Finanţelor Publice şi Educaţiei şi Cercetării nr. 2.086/4.504/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 573 din 12 august 2010, au fost aprobate normele privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la determinarea impozitului pe profit.

Stimulentele fiscale pentru activităţile de cercetare-dezvoltare reprezintă reducerea profitului impozabil de care pot beneficia contribuabilii, prin deducerea suplimentară, în proporţie de 20% a cheltuielilor efectuate de aceştia în anul fiscal respectiv, pentru activităţile de cercetare-dezvoltare, precum şi prin aplicarea metodei de amortizare accelerată în cazul aparaturii şi echipamentelor destinate activităţilor de cercetare-dezvoltare.

Stimulentele fiscale se acordă pentru activităţile de cercetare-dezvoltare care condus la obţinerea de rezultate ale cercetării, valorificabile de către contribuabili, în folos propriu, în scopul creşterii veniturilor.

Cheltuieli eligibile

Cheltuielile eligibile luate în calcul la acordarea deducerii suplimentare la determinarea profitului impozabil sunt următoarele:

– cheltuielile de amortizare a imobilizărilor corporale, create sau achiziţionate de contribuabili în stare nouă, folosite la activităţi de cercetare-dezvoltare;
– cheltuielile cu salariile personalului care desfăşoară în mod direct activităţi de cercetare-dezvoltare;
– cheltuielile cu întreţinerea şi reparaţiile imobilizărilor corporale executate de terţi;
– cheltuielile de amortizare a imobilizărilor necorporale, achiziţionate de contribuabili, folosite la activităţi de cercetare-dezvoltare;
– cheltuielile de exploatare, inclusiv: cheltuieli cu materialele consumabile, cheltuieli privind materialele de natura obiectelor de inventar, cheltuieli cu materiile prime, cheltuieli privind animalele de experiment, precum şi alte produse similare folosite la activităţi de cercetare-dezvoltare.
– cheltuielile de regie, care pot fi alocate direct rezultatelor cercetării sau proporţional, prin utilizarea unei chei de repartizare.

Sunt eligibile numai acele cheltuieli înregistrate în contabilitate, pe baza documentelor justificative, potrivit reglementărilor contabile aplicabile.

Pentru a fi eligibile pentru acordarea stimulentelor fiscale pentru cercetare-dezvoltare, cheltuielile trebuie să fie cheltuieli efectuate de contribuabil în scopul realizării de venituri. Deducerea suplimentară se calculează trimestrial/anual, după caz.

Implicaţii fiscale

În vederea determinării sumei ce reprezintă deducerea suplimentară la calculul profitului impozabil, cheltuielile eligibile se însumează şi se vor înscrie în registrul de evidenţă fiscală.

Amortizarea accelerată în cazul aparaturii şi echipamentelor destinate activităţilor de cercetare-dezvoltare se realizează conform art. 24 alin. (6) din Codul Fiscal, aparatura şi echipamentele fiind cele prevăzute în subgrupele 2.1 şi 2.2 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe.

În formularul 101 „Declaraţie privind impozitul pe profit”, suma reprezentând deducerea cheltuielilor de cercetare-dezvoltare se evidenţiază la rândul 18 „Alte sume deductibile”.

sursa – http://www.finantevalcea.ro/

3 COMENTARII

  1. […] Stimulentele fiscale pentru activitatile de cercetare-dezvoltare (info) Wed Aug 18, 2010 15:04 pm Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 200 din 4 decembrie 2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, aprobată prin Legea nr. 343 din 13 noiembrie 2009, aduce noutati pentru operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în domeniul cercetării-dezvoltării, in ideea ca s-au introdus stimulente fiscale sub forma deducerii suplimentare la calculul […] […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!