Guvernul a aprobat luna trecuta, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, dupa cum reiese dintr-un comunicat al Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Principalele obiective ale modificării legislative vizează următoarele aspecte:
– să dea tinerilor posibilitatea de a obţine formare profesională de calitate care îi va pregăti pentru ocuparea avantajoasă a locurilor de muncă;
– să promoveze oportunităţi de ocupare a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă, în condiţiile în care acestea beneficiază de formare adecvată şi câştiguri rezonabile;
– să permită angajatorilor să-şi asigure forţa de muncă calificată în funcţie de cerinţele proprii;
– să permită participanţilor la formare profesională să aplice cunoştinţele acumulate în procesul muncii;
-să contribuie la creşterea ocupării forţei de muncă.
Potrivit noului act normativ, angajatorul va avea următoarele obligaţii:
* să stabilească o persoană, care să coordoneze ucenicia la locul de muncă, numită coordonator de ucenicie,
* să organizeze evaluarea pregătirii teoretice şi practice a ucenicului, printr-un centru de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte căi decât cele formale,
* să suporte costurile evaluării şi certificării formării profesionale prin ucenicie.
Având în vedere faptul că angajatorul nu va mai avea obligaţia de a obţine autorizatia şi atestatul de maistru de ucenicie, se preconizează creşterea numărului de posibili angajatori, care pot accesa această rută de formare profesională, precum şi creşterea numărului de persoane care pot obţine o calificare.
Angajatorii care încadrează în muncă persoane în baza unui contract de ucenicie la locul de muncă vor primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pe perioada derulării contractului de ucenicie, pentru fiecare ucenic, o sumă egală cu 60% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării forţei de muncă prevăzut în Legea nr. 76/2002.
Informaţii suplimentare privind ucenicia la locul de muncă:
* Ucenicia la locul de muncă reprezintă formarea profesională realizată în baza unui contract de ucenicie la locul de muncă.
* Contractul de ucenicie la locul de munca se încheie obligatoriu în formă scrisă şi se înregistrează în termen de 20 de zile la Inspectoratul Teritorial de Muncă Judeţean, respectiv al municipiului Bucureşti. Obligaţia de încheiere a contractului de ucenicie la locul de muncă, în forma scrisă, revine angajatorului.
* Ucenicul este persoana fizică care a împlinit vârsta de 16 ani, dar nu mai mult de 25 de ani.
* Contractul de ucenicie la locul de muncă, poate fi încheiat şi la împlinirea vârstei de 15 ani, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali, pentru activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile si cunoştintele sale, daca astfel nu îi sunt periclitate sănătatea, dezvoltarea şi pregatirea profesională.
sursa – http://www.mmuncii.ro/