Multumita membrilor de pe forum-ul contacafe.ro, am aflat urmatoarele – datorita faptului ca nu se mai intocmesc si nu mai exista carti de munca, se vor completa adeverinte inlocuitoare, pentru fiecare angajat.
Colega care a postat modelul ne-a precizat ca aceste adeverinte se vor cere indeosebi la intocmirea dosarului pt somaj. Ii mutumim inca odata, iar daca voi aveti nevoie de mOdel, accesati link-ul de mai jos.
UPDATE 2012 – Adeverinta vechime (Anexa 1) – model oficial ITM, in format Word (editabil) – CLICK AICI
PENTRU MODEL ADEVERINTA – CLICK AICI
PENTRU CEI CARE NU S-AU INSCRIS LA NEWSLETTER – DAR CARE VOR SA FIE LA CURENT CU STIRILE IN DOMENIU – VA PUTETI ABONA LA EL ASTFEL – INTRODUCETI ADRESA DE MAIL IN PARTEA DREAPTA ===> SI APOI CLICK PE “SUBSCRIBE”.
Adeverinta este valabila de la 01.01.2011, cand au disparut cartile de munca?
Sau cuprinde toata perioada lucrata, la toti angajatorii?
Exista la Casa de Pensii o adeverinta, 15 lei care iti arata toata perioada lucrata si sumele cotizate si depuse.
Aceea la ce mai este buna?
1. Vezi ca am pus si modelul editabil
2. Am gasit aici un raspuns:
Intrebare:
Avand in vedere ca incepand cu 1 ianuarie 2011, vechimea in munca se dovedeste cu adeverinta eliberata de angajator, va rog sa aveti amabilitatea de a-mi trimite:
– model adeverinta vechime in munca pentru salariat care are carte de munca;
– model adeverinta vechime in munca pentru salariat fara carte de munca, angajat in anul 2010.
Raspuns:
Conform dispozitiilor art. 296 alin.(1) din Codul muncii, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca. La solicitarea salariatului, in baza art.34 alin.(5) si art.40 alin.2 lit. h) din Codul muncii, angajatorul are obligatia sa elibereze salariatului o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata atat anterior datei de 01 ianuarie 2011, cat si ulterior acestei date.
Astfel, in conformitate cu dispozitiile art.34 alin.(5) din Codul muncii, la solicitarea salariatului angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate. Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art.40 alin.2 lit. h) din acelasi Cod, care prevad ca:
�(2) Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
(…) h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului; (…). .
Legea nu stabileste continutul sau un model al adeverintei de vechime in munca. In practica inspectoratele teritoriale de munca recomanda urmatorul model, indiferent daca vechimea atestata este anterioara sau ulterioara date de 1 ianuarie 2011.
3. Baza legala pentru acest model de adeverinta este aceasta:
http://www.itmbucuresti.ro/Metodologie%20adeverinte.pdf
@simeona – merci mult. scuze ca am sters link-ul de mai sus.
Mersi pentru raspunsuri.
Anterior 31.12.2010 totul este legalizat prin cartea de munca.
Cred ca eliberarea adeverintei, pentru perioada anterioara 31.12.2010, se refera la cei care nu au avut carte de munca pana la data disparitiei cartilor ca instrument de probare a muncii salariate.
HG 500:
La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
Sa zicem ca nu este adeverinta inlocuitoare a cartii de munca, este un document (pentru cei care nu au carte de munca inainte de 31.12.2010 si pentru cei la prima angajare dupa 01.01.2011), care atesta perioada lucrata cu date privind: durata, salariu, sporuri…
si mai departe…
…In masura in care, din motive obiective, angajatorul se afla in imposibilitatea de a elibera documentele prevazute mai sus, salariatul sau fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de munca din raza caruia angajatorul isi desfasoara activitatea eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte elementele continute in registru, astfel cum a fost intocmit si transmis de catre angajator.
Inspectoratul teritorial de munca in cauza elibereaza documentul, in baza registrului electronic transmis de angajator, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
…
Cartile de munca au fost scanate si introduse intr-o baza de date impreuna cu Revisal 2.0.6 (pentru a avea si elemente de salarizare). Dupa aparitia HG 500 si Revisal 5, care cuprinde in baza de date si elemente de salariu rezulta ca ITM ar fi cel mai in masura de a ne certifica vechimea si salarizarile, in maxim 15 zile.
…
[…] urma postarii ieri a modelului de adeverinta inlocuitoare – model aici – ce se completeaza datorita faptului ca nu se mai intocmesc si nu mai exista carti de munca […]
Am si eu o intrebare, sper sa ma puteti ajuta. Aceasta adeverinta o intocmeste ITM-ul sau angajatorul la care respectivul a lucrat?
[…] aici; – diferitele adeverinte de vechime – care inlocuiesc acum carnetul de munca – MODEL AICI; – adeverinte solicitate de salariat in scopuri personale, pentru: asociatiile locatarilor, pentru […]
buna ziua.
Va rog daca ma puteti ajuta sa obtin o adeverenta care sa ateste ca am lucrat la casa poporului pana in 1992. Cui trebuie sa ma adresez.
Multumesc.Cartea de munca a ramas la o firma care s-a desfiintat si nu mai e de gasit.
@elena – trebuie s amergi la Casa de Pensii.
Buna ziua! Va rog sa ma ajutati..am lucrat in perioada1986 – 1990 la „Avicola Curtisoara”.Societatea a fost radiata si nu stiu cum as putea obtine o adeverinta doveditoare care -mi este necesara la intocmirea dosarului medical!Multumesc!
De la Casa de Pensii, Casa de Sanatate, sau de la Finante. Trebuie sa aiba societatea respectiva declaratii depuse.