Dupa cum stiti, in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 938/30.12.2011, a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 125/27.12.2011 – text integral – pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, drept pentru care, prezentăm în sinteză oficiala principalele modificări aduse de acest act normativ în domeniul accizelor şi impozitelor şi taxelor locale.
Accize
1. În cazul în care sistemul informatizat este indisponibil în România, expeditorul din România poate începe o deplasare de produse accizabile în regim suspensiv de accize numai după informarea autorităţilor competente înainte de începerea deplasării prin procedura stabilită prin Ordin al preşedintelui ANAF.
2. Se majorează acciza la motorină de la 358 euro/tonă la 374 euro/tonă, respectiv de la 302,51 euro/1.000 litri la 316,03 euro/1.000 litri.
Impozite şi taxe locale
1. Sunt scutite de la plata impozitului pe clădiri, clădirile aflate în domeniul privat al statului, concesionate, închiriate, date în administrare sau în folosinţă instituţiilor publice cu finanţare de la bugetul de stat, utilizate pentru activitatea proprie a acestora.
2. Valoarea impozabilă la care se calculează impozitul pe clădiri în cazul clădirilor care aparţin instituţiilor de credit ce aplică Standardele internaţionale de raportare financiară şi aleg ca metodă de evaluare ulterioară modelul bazat pe cost, este valoarea rezultată din raportul de evaluare emis de un evaluator autorizat.
3. În înţelesul taxei asupra mijloacelor de transport, mijlocul de transport este considerat marfă până la prima înmatriculare/înregistrare în România. După înmatricularea/înregistrarea în România, nu mai este marfă şi se datorează impozit pe mijloacele de transport.
4. S-au majorat taxele pentru: mijloacele de transport de marfă cu masă totală autorizată egală sau mai mare de 12 tone şi pentru autovehicule articulate sau tren rutier de transport de marfă cu masă totală maximă autorizată egală sau mai mare de 12 tone.
5. Taxa pentru afişajul în scop de reclamă şi publicitate se va plăti anual, în două rate egale, până la 31 martie şi 30 septembrie inclusiv faţă de 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie şi 15 noiembrie inclusiv cum se plăteau anterior.
Sursa (cu multumirile de rigoare) – www.finantevalcea.ro
buna.as dori sa stiu cam cat as avea de plata avand in vedere ca mi-am deschis o intreprindere individuala,dar nu am nici o factura(nu am lucrat)fiind plecat in strainatate . precizez ca intreprinderea a fost infiintata in 26-08-2011,si doresc sa stiu ce taxe si care este valoarealor.specific ca nu am lucrat deci nu am avut nici un venit.in asteptarea unui raspuns va multumesc anticipat
@gheorghe – chiar daca nu ai avut ven., trebuia depusa D 200 pana la 25 mai 2012. daca nu folosesti I.I.-ul, mergi si radiaza-l ca dupa 01.07.2012 sunt impuneri mai mari la PFA-uri. mergi la ONRC si vezi cum poti inchide II-ul.