Guvernul a aprobat in sedinta de ieri unele modificări ale normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, aducând o serie de clarificări în aplicarea reglementărilor Codului Fiscal în ceea ce priveşte impozitul pe profit, impozitul pe venit, TVA, accize, impozite şi taxe locale, contribuţii sociale obligatorii.
În ceea ce priveşte impozitul pe venit, Hotărârea adoptată de Guvern cuprinde, între altele, reglementări privind:
• Exemplificarea unor forme de sprijin acordate în agricultură, din bugetul de stat şi din fonduri externe nerambursabile, care constituie venituri neimpozabile pentru persoanele fizice.
• Clarificarea neimpozitării veniturilor obţinute din valorificarea bunurilor mobile din patrimoniul personal, prin centrele de colectare, care fac obiectul Programelor naţionale finanţate din bugetul de stat sau alte fonduri publice. Veniturile obţinute din valorificarea deşeurilor altele decât cele care fac obiectul Programelor naţionale finanţate din bugetul de stat sau alte fonduri publice, prin centrele de colectare a deşeurilor de metal, hârtie, sticlă şi altele asemenea sunt venituri impozabile şi se încadrează în categoria “venituri din alte surse”. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut, impozitul fiind final.
• Clarificarea, în cazul veniturilor din salarii, a prevederilor privind includerea în cheltuielile de delegare şi detaşare a celor acordate pentru transport, cazare şi a indemnizaţiei corespunzătoare, în condiţiile prevăzute de lege sau în contractul de muncă aplicabil.
• Clarificarea impozitării ca venituri din alte surse a următoarelor:
– venituri din valorificarea deşeurilor prin centrele de colectare a deşeurilor de metal, hârtie, sticlă şi altele asemenea, alte decât bunurile mobile care fac obiectul Programelor naţionale finanţate din bugetul de stat sau alte fonduri publice;
– sume rămase disponibile după acoperirea cheltuielilor din fondul de conservare şi regenerare a pădurilor şi a căror restituire a fost solicitată de proprietarii de păduri persoane fizice, potrivit Legii nr.46/2008 privind Codul silvic, cu modificările şi completările ulterioare.
În ceea ce priveşte TVA, normele metodologice aduc unele clarificări între care şi cele referitoare la:
• Extinderea categoriei persoanelor impozabile care pot constitui un grup fiscal din punct de vedere al TVA. Astfel, grupul va putea fi constituit din persoane impozabile care sunt administrate de către acelaşi organ fiscal competent, faţă de prevederile precedente care permiteau numai marilor contribuabili să constituie un grup fiscal unic. Persoanele care formează un grup fiscal unic pot depune un decont de TVA centralizat prin reprezentantul desemnat, nefiind necesară depunerea decotului de fiecare membru al grupului fiscal.
DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – MULTUMIM ANTICIPAT.
În domeniul accizelor, cele mai importante modificări vizează:
• Stabilirea cuantumului aferent capitalului social minim subscris şi vărsat pentru antrepozitele fiscale de producţie.
• Stabilirea cuantumului aferent garanţiei minime pentru antrepozitele fiscale de producţie.
• Stabilirea procedurii care trebuie îndeplinită de operatorii economici în vederea restituirii accizelor pentru produsele accizabile eliberate pentru consum în România şi ulterior exportate.
• Introducerea posibilităţii autorizării tancurilor plutitoare/barjelor în limita celor 8 antrepozite fiscale de depozitare aparţinând antrepozitarilor fiscali autorizaţi pentru producţia de produse energetice, în scopul fluidizării operaţiunilor de alimentare cu combustibil a navelor.
• Revizuirea scutirii de la plata accizelor pentru alcoolul etilic şi produsele alcoolice denaturate şi utilizate pentru fabricarea de produse care nu sunt destinate consumului uman.
În privinţa impozitelor şi taxelor locale:
• S-a detaliat şi exemplificat modul de stabilire a cotelor de impozitare, respectiv a cotelor cuprinse între 10% – 20% şi 30% – 40%, în cazul clădirilor aparţinând persoanelor juridice la care nu s-a efectuat reevaluarea.
• Au fost enumerate clădirile cu destinaţie turistică în vederea impozitării şi au fost făcute precizări privind modul de declarare a clădirilor cu destinaţie turistică, care nu funcţionează într-un an fiscal. Mai exact, contribuabilii care deţin clădiri cu destinaţie turistică sunt obligaţi să depună o declaraţie în acest sens până la data de 31 ianuarie a anului fiscal.
• S-a explicat modul de calcul al taxei hoteliere, astfel că, în cazul în care autorităţile locale optează pentru instituirea acesteia, cota de 1% să se aplice la valoarea totală a cazării/tarifului de cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, valoare care nu include T.V.A .
În ceea ce priveşte contribuţiile sociale obligatorii, noile reglementări menţionează că:
• Veniturile care compun baza de calcul a contribuţiilor sociale s-au detaliat şi s-au adaptat la terminologia actuală; de exemplu, în categoria administratorilor societăţilor comerciale se includ: administratorii, membrii consiliului de administraţie, ai consiliului de supraveghere şi ai comitetului consultativ, precum şi reprezentanţii statului sau reprezentanţii membrilor consiliului de administraţie fie în adunarea generală a acţionarilor, fie în consiliul de administraţie, după caz;
• S-au enumerat toate veniturile exceptate de la plata contribuţiei datorată de angajat/angajator, pentru a oferi o imagine mai clară contribuabilului asupra veniturilor care nu se cuprind în baza de calcul.
Sursa – gov.ro
cand reveniti cu detalii?
cand reveniti cu detalii privitoare la cele mai sus?