In Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 73/30.01.2012, a fost publicat Ordinul ministrului Finanţelor Publice nr.t 74/2012 – text integral – pentru reglementarea unor aspecte privind rezidenţa fiscală în România a persoanelor fizice, ale cărui prevederi cu privire la formularele utilizate le prezentăm în sinteză oficiala în continuare.
1. „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România”. Se completează de persoanele fizice care sosesc în România şi au o şedere în statul român o perioadă sau mai multe perioade ce depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat. Nu au obligaţia completării formularului cetăţenii străini cu statut diplomatic sau consular în România, cetăţenii străini care sunt funcţionari ori angajaţi ai unui organism internaţional şi interguvernamental înregistrat în România, cetăţenii străini care sunt funcţionari sau angajaţi ai unui stat străin în România, membrii familiilor acestora, cu respectarea regulilor generale ale dreptului internaţional sau a prevederilor acordurilor speciale la care România este parte.
2. „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”. Se completează de persoanele fizice rezidente în România, precum şi persoanele fizice nerezidente care au avut obligaţia completării formularului prevăzut mai sus, care pleacă din ţara noastră şi care vor avea o şedere în străinătate mai mare de 183 de zile într-un an calendaristic. Nu au obligaţia completării acestui formular cetăţenii români care lucrează în străinătate , ca funcţionari sau angajaţi ai României într-un stat străin.
3. „Notificare privind îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă fiscală potrivit prevederilor art. 7 şi art. 40 alin. (2)-(6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sau ale Convenţiei de evitare a dublei impuneri, încheiată între România şi… , de către persoanele fizice care sosesc în România şi care au o şedere mai mare de 183 de zile”.
4. „Notificare privind îndeplinirea condiţiilor de rezidenţă fiscală potrivit prevederilor art. 7 şi art. 40 alin. (2)-(7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sau ale Convenţiei de evitare a dublei impuneri, încheiată între România şi…, de către persoanele fizice care pleacă din România şi care au o şedere în străinătate mai mare de 183 de zile”.
Formularele se vor procura gratuit, direct, de la unităţile fiscale teritoriale sau se vor descărca de pe websiteul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro.
Rezidenţa fiscală în România a persoanelor fizice – reglementari noi incepand cu anul 2012 – click aici
Depunerea formularelor
Formularele se depun în format hârtie direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire.
De reţinut!
Pe parcursul anului 2012 au obligaţia completării formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România” şi persoanele fizice care au sosit în România după 1 ianuarie 2009 şi care continuă să fie prezente în România şi după 1 ianuarie 2012.
Persoanele fizice nerezidente sosite în ţara noastră înainte de 1 ianuarie 2009 şi care solicită eliberarea „Certificatului de rezidenţă fiscală privind aplicarea Convenţiei/Acordului de evitare a dublei impuneri dintre România şi… .., pentru persoane fizice rezidente în România” au obligaţia completării formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la sosirea în România” şi totodată să facă dovada plaţii impozitului pe venit pentru veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României, pentru categoriile de venituri supuse impozitului în România.
Sursa – www.finantevalcea.ro