AcasăTVA - modificari si noutatiMomentul înscrierii în Registrul Operatorilor Intracomunitari - info actualizat 2012

Momentul înscrierii în Registrul Operatorilor Intracomunitari – info actualizat 2012

Persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile au obligaţia înscrierii în ROI, astfel:

la data solicitării înregistrării în scopuri de TVA a persoanelor impozabile şi persoanelor juridice neimpozabile, potrivit art. 153 sau 153 indice 1 din CF, dacă intenţionează să efectueze una sau mai multe operaţiuni intracomunitare menţionate mai sus;

înainte de efectuarea operaţiunilor intracomunitare, de către persoanele înregistrate în scopuri de TVA potrivit art. 153 şi 153 indice 1 din CF.

Important! – Contribuabilii care solicită înscrierea în ROI de la data înregistrării în scopuri de TVA trebuie să depună, la organul fiscal competent, cererea de înscriere odată cu „Cererea de eliberare a certificatului de înregistrare în scopuri de TVA pentru comercianţii care se înregistrează în scopuri de TVA de la înfiinţare” sau, după caz, cu declaraţiile de înregistrare fiscală/ de menţiuni prin care se solicită înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153 sau 153 indice 1 din CF.

Cererea de înregistrare în ROI se depune la registratura organului fiscal competent sau prin poştă, cu confirmare de primire.

VINO SA DAI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – MULTUMIM ANTICIPAT.

În cazul contribuabililor care solicită înscrierea în registru la înregistrarea în scopuri de TVA, soluţionarea cererii se efectuează în termen de 10 zile calendaristice.

În cazul persoanelor impozabile pentru care legea prevede că înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art. 153 din CF devine valabilă cu data de 1 a lunii următoare depunerii cererii de înregistrare, înscrierea în ROI operează cu data comunicării deciziei, dar nu înainte de data înregistrării în scopuri de TVA.

Pentru contribuabilii înregistraţi deja în scopuri de TVA şi care solicită înscrierea în ROI, procedura de aprobare/respingere a cererii de înscriere se aplică de îndată de către organul fiscal competent.

De reţinut! Persoanele care nu figurează în ROI nu au un cod valabil de TVA pentru operaţiuni intracomunitare, chiar dacă acestea sunt înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 şi 153 indice 1 din CF. Începând cu data de 1 august 2010, pentru realizarea schimbului de informaţii în domeniul taxei pe valoarea adăugată (TVA) cu statele membre ale Uniunii Europene, sunt utilizate informaţiile din ROI.

În ROI nu se înscriu:

– persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care nu sunt înregistrate în scopuri de TVA;

Important! Persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile care efectuează achiziţii intracomunitare ce nu depăşesc plafonul de 10.000 euro la cursul din data aderării nu au obligaţia înregistrării în scopuri de TVA conform art. 153 indice 1 din CF şi nici în ROI.

persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoană împotriva căreia s-a pus în mişcare o acţiune penală şi/sau au înscrise în cazierul judiciar infracţiuni în legătură cu operaţiuni intracomunitare.

Sursa info – finantevalcea.ro

10 COMENTARII

  1. Imi puteti ajuta va rog…
    In cazul in care un ONG neplatitor de TVA urmeaza sa efectueze o prestare de servicii catre un ONG din Ungaria, trebuie sa inregistreze ptr. aceasta activitate ca platitor de TVA si si in ROI, si sa faca factura fara TVA?
    Asa stiu ca fiind prestare de servicii, da trebuie, dar cineva mi-a zis ca intre ONG nu…
    Multumesc

  2. […] Important! – În cazul persoanelor impozabile care au sediul activităţii economice în România, prin asociaţi şi administratori se înţelege numai asociaţii şi administratorii societăţilor comerciale reglementate de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În cazul societăţilor pe acţiuni, inclusiv a celor în comandită pe acţiuni, care au sediul activităţii economice în România, în vederea înscrierii în ROI, se va prezenta cazierul judiciar al administratorilor, nu şi al asociaţilor. În sensul prevederilor menţionate, prin asociaţi se înţelege asociaţii care deţin minimum 5% din capitalul social al societăţii. Momentul înscrierii în Registrul Operatorilor Intracomunitari – info actualizat 2012 – click aici […]

  3. Buna,

    Daca sunt neplatitor TVA, pot sa solicit cod fiscal UE, adica pot sa ma inregistrez la Registrul operatorilor intracomunitari? Am un furnizor in Ungaria, are nevoie de cod fiscal UE pentru factura fara TVA.

    Multumesc

  4. Buna ziua
    Inteleg ca in cazul neplatitorilor de TVA, plafonul maxim pentru achizitii este de 10.000 euro (pentru a nu se inscrie in ROI). Ce se intampla in cazul prestari servicii – de ex. consultanta? Care este suma pana la care se por efectua fara a fi inscris in ROI? Multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!