AcasăDeclaratii anualeInstrucţiuni de completare a formularului electronic D 200 - valabile 2012

Instrucţiuni de completare a formularului electronic D 200 – valabile 2012

Avand in vedere aparitia formulaului PDF inteligent pentru generarea Declaratiei 200DETALII SI DOWNLOAD AICI – va propunem in articolul ce urmeaza instrucţiunile oficiale ANAF de completare a formularului electronic D 200.

Instructiunile au urmatoarea structura:
a. Mediul de lucru Adobe Reader
b. Consideraţii generale privind declaraţia 200 în format PDF
c. Observaţii specifice cu privire la completarea declaraţiei 200 în format PDF

a. Mediul de lucru Adobe Reader

Completarea declaraţiei 200 în format PDF se realizează prin intermediul aplicaţiei Adobe Reader, versiunea 8.2 pana la versiuna 9.4. În cazul în care nu o aveţi instalată deja, vă rugăm mai întâi să alegeţi kitul potrivit în corelaţie cu sistemul de operare instalat pe calculatorul dumneavoastră de la adresa http://get.adobe.com/reader/otherversions sau de pe portalul ANAF sectiunea Descarcare declaratii.

Termen depunere declaratia 200 in anul 2012 – pentru anul fiscal 2011 – click aici

b. Consideraţii generale privind completarea declaraţiei 200 în format PDF

Declaraţia 200 în format PDF reprezintă în fapt un formular cu funcţiuni complexe, ce poate fi completat, copiat, salvat, şters. Printre etapele de lucru se pot aminti:

– Obţinerea declaraţiei: se face prin descărcarea din cadrul portalul ANAF şi salvarea ei pe calculatorul dvs.;
– Navigarea în cadrul formei PDF: se efectuează cu ajutorul tastei „tab” sau direct prin execuţia unui click cu mouse-ul în cadrul unei celule (câmp) de completat;
– Salvarea declaraţiei: dacă se doreşte întreruperea temporară a completării ei şi asigurarea păstrării datelor încărcate până la acest moment (meniul Adobe Reader: File – Save as … );
– Validarea declaraţiei completate: se realizează la momentul semnării electronice şi are ca scop, printre altele, verificarea completării câmpurilor minime obligatorii, ce devin vizibile încadrate într-un chenar roşu la actionarea opţiunii „Highlight fields” poziţionată în dreapta sus a mediului de lucru.

c. Observaţii specifice cu privire la completarea declaraţiei 200 în format PDF

ANTET:

Anul: se generează automat şi reprezintă anul anterior celui înregistrat în sistemul dvs. electronic de calcul;

I. DATE DE IDENTIFICARE A CONTRIBUABILULUI:

– câmpurile E-mail, Cont bancar (IBAN) şi Cod numeric personal/Numar de identificare fiscală deţin rutine de verificare a datelor introduse care lansează mesaje de avertizare şi elimină conţinutul introdus în cazul în care depistează neregularităţi.

II. DATE PRIVIND VENITURILE REALIZATE PE SURSE ŞI CATEGORII DE VENIT:

– În Secţiunea A., bifarea naturii venitului (punctul 1), are implicaţii directe asupra opţiunilor determinării venitului net (punctul 2) şi a formei de organizare (3). În funcţie de aceste alegeri, punctele 4 – 8 devin obligatorii, opţionale sau blocate la completare;
– Bifarea situaţiei proprii prin intermediul punctelor 1 – 3, determină şi rândurile obligatorii de completat din cadrul blocului de calcul B. VENIT NET /CÂŞTIG NET ANUAL.
Atenţie! Alegerea unei alte opţiuni disponibile de la rândurile 1, 2 sau 3 determină resetarea punctelor 4 – 8 şi a blocului de calcul B., ducând la ştergerea datelor înscrise până la acel moment în câmpurile respective;
Adăugarea de noi secţiuni II. pentru completarea altor venituri ce trebuiesc declarate se realizează prin butonul dedicat Adaug sect II aflat în stânga jos a chenarului ce delimitează secţiunea II. Pentru eliminarea unei secţiuni II. Se foloseşte butonul Şterg sect II poziţionat în dreapta celui de adăugare.

III. DESTINAŢIA SUMEI REPREZENTÂND 2% DIN IMPOZITUL DATORAT PE VENITUL NET /CÂŞTIGUL NET ANUAL IMPOZABIL:

– în cazul în care aţi plătit burse private în condiţiile legii in cursul anului de raportare, în afară de bifarea căsuţei corespunzătoare şi de completarea câmpurilor ce devin obligatorii, mai trebuie sa anexaţi şi copii scanate după contract şi documentele de plată a bursei acţionând butonul „Ataşare document justificativ” aflat la finalul declaraţiei. Dupa fiecare operatiune reusita de atasare cu ajutorul butonului dedicat se deschide o fereastră al carei mesaj indica si calea de urmat prin meniurile Adobe Reader pentru a putea vedea fisierele atasate formularului, adăuga altele noi sau chiar sterge vreun fisier ce a fost ataşat dar nu este un document justificativ;
– bifarea redirecţionarii a 2% din impozitul datorat presupune completarea denumirii entităţii destinatare, a codului de identificare fiscală şi a contului IBAN, pentru ultimile două existând în cadrul câmpurilor rutine de verificare ce semnalează şi sterg conţinutul în cazul în care depistează nereguli.

IV. DATE DE IDENTIFICARE A REPREZENTANTULUI FISCAL:

– se completează numai dacă obligaţiile de declarare a veniturilor se îndeplinesc de către un reprezentant desemnat de dumneavoastră, care va semna digital declaraţia în spaţiul rezervat acestuia, Semnătură reprezentant fiscal;
– în funcţie de tipul persoanei reprezentantului, fizică sau juridică, în cadrul campului Cod de identificare fiscală se verifică datele introduse ca fiind de forma unui cod numeric personal/număr de identificare fiscală, respectiv cod de identificare fiscală.

DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI

FINAL DECLARAŢIE:

– după completarea formularului, in cazul in care aveti de atasat documente justificative, acestea se vor scana alb negru si se vor arhiva cu extensie ZIP . Fisierul zip rezultat si se va atasa declaratiei prin butonul Ataseaza document justificativ. Declaratia in format PDF inteligent, cu fisierul zip atasat, nu trebuie sa depaseasca 10 MB
– semnaţi electronic declaraţia, salvaţi distinct formularul semnat
– dacă există campuri obligatorii necompletate nu puteti aplica semnătura.
– după aplicarea semnăturii nu se mai pot efectua modificări in formular, acesta fiind blocat;
– pentru a efectua modificări in formular dupa aplicarea semnăturii trebuie deblocat formularul utilizand butonul Stergere semnatură.
– persoanele care sunt titulare de certificat calificat si l-au inregistrat pe portalul ANAF pentru cel putin un CIF, pot depune D200 in nume propriu, fara alte demersuri.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!