AcasăIntreprinderi IndividualeALERTA – contributii de platit dupa 01.07.2012 – de catre titularii cabinetelor...

ALERTA – contributii de platit dupa 01.07.2012 – de catre titularii cabinetelor de contabilitate (opinii)

Urmare a modificarilor aduse de OUG 125/2011 (la art. 296 indice 22) text integral aici – baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele prevazute la art. 296 (indice 21) alin. (1) lit. a)-e) este diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.

La art. 296 (indice 21), la litera d) se includ – persoanele care realizeaza venituri din profesii libere – deci implicit si noi contabilii. Combinand cele precizate mai sus – noi (redactia) intelegem ca indiferent de faptul ca vom inregistra pierdere pe cabinetele de contabilitate, vom fii obligati sa platim contributie de asigurari sociale de sanatate la salariu de baza minim brut pe tara, respectiv 700 leidetalii baza salariu minim aici.

In acelasi timp, aceeasi OUG 125/2011 prevede si faptul ca – baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale pentru persoanele prevazute la art. 296 (indice 21) alin. (1) lit. a)-e) este venitul declarat, care nu poate fi mai mic de 35% din castigul salarial mediu brut – detalii salariu mediu brut 2012 aici – utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mare decat echivalentul a de 5 ori acest castig; contribuabilii al caror venit ramas dupa deducerea din venitul total realizat a cheltuielilor efectuate in scopul realizarii acestui venit, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub nivelul minim mentionat, nu datoreaza contributie de asigurari sociale.

Din analiza prevederilor cu privire la baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale intelegem ca daca vom inregistra pierdere pe cabinetele de contabilitate, nu vom fi obligati sa platim contributie de asigurari sociale la salariu mediu brut pe tara, respectiv 2.117 lei, INSA CEI CU PROFIT VOR TREBUI SA PLATEASCA CONTRIBUTIA

Insa marea „complicatie” vine din faptul ca vom fi obligati sa efectuam in cursul anului si plati anticipate cu titlu de contributii sociale (trimestrial).

Cotele de contributie pentru contribuabilii prevazuti la art. 296 (indice 21) sunt:
a) cota integrala, pentru contributia de asigurari sociale, corespunzatoare conditiilor normale de munca, potrivit legii;
b) cota individuala, pentru contributia de asigurari sociale de sanatate.

Contribuabilii cu regim de retinere la sursa a impozitului pe venit datoreaza contributia individuala de
asigurari sociale.

IN CONCLUZIE – CE PARERE AVETI SI VOI SI CE SOLUTII PUTEM ADOPTA PENTRU O POVARA FISCALA MAI REDUSA PENTRU CEI CU CABINETE. ASTEPTAM DETALIILE VOASTRE LA COMENTARII.

7 COMENTARII

  1. Sincera sa fiu, m-am saturat sa dau biruri pe parul din palma. Tara asta nu-ti ofera nimic, absolut nimic, in schimb iti tot ia. Impozit pe praful de pe toba, pe boii de la bicicleta, pe aerul respirat, etc. Oamenii care vor sa munceasca serios, corect, cinstit, sunt si marii platitori de impozite si taxe. Eu am o bucatica de contract de munca la o societate (2 ore/zi) prin bunavointa administratorului si nu platesc la Casa de pensii. In schimb, platesc obligatoriu la sanatate. Oricat am vrea sa „fentam” emiterea facturilor, implicit inregistrarea veniturilor aferente serviciilor noastre, nu putem. Nu ar fi corect pentru clientii nostri, nu mai spun de faptul ca din partea noastra trebuie sa vina exemplul de contribuabil constiincios. CECCAR-ul nu ne apara desi ne papa taxele cu o foame de lup. Chiar nu stiu ce ar fi mai bine, sa lucrez asa, pentru CECCAR si Stat, sau sa devin asistat social???

  2. @dana – ai dreptate. poate suntem subiectivi, dar ne asteptam ca macar PFA-urile sa aiba un regim mai simplificat in tara asta.

  3. Buna, nu este ceva de plata in plus, mai ales la casd (sanatate). Si pana acum plateam aceeasi suma, si anume 116 ron/trimestru. Daca sunteti putini atenti si calculati, veti observa ca este aceeasi suma, sa ma insel eu….. Cel putin, eu, asa am platit pana acum, la casa de sanatate, suma de 116 Ron/trim, cand aveam pierdere sau aveam profitul mai mic. Acum este la fel: baza pentru CASS este 700 ron x5.5% = 38.50 ron/luna x 12 luni = 462 Ron/an : 4 trimestre = 116 RON/trimestru.
    NU platesc CAS pt ca sunt si salariata la 3 firme.

  4. Parerea mea este ca ptr persoanele detinatoare de cabinete care sunt si salariati nu trebuie platit nici o suma minima nici la sanatate nu numia la pensii hai sa citim mai atenti codul fiscal ART. 296^22 (2) „… şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia.” – eu inteleg ca daca sunt salariat asigurat la sanatate si nu am venit impozabil pe cabinet nu sunt obligat sa platesc nici o suma minima.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.
Very Good
    

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!