AcasăSalarizareMunca de noapte - info util 2012 cu privire la definitie, conditii,...

Munca de noapte – info util 2012 cu privire la definitie, conditii, limitari, etc.

In confrmitate cu Art. 122 „Definiţia legală şi durata muncii de noapte” din Codul Munciitext integral aicimunca prestată între orele 22:00 şi 06:00 este considerată muncă de noapte, iar programul de noapte trebuie notificat catre ITM.

Compensarea muncii de noapte

Potrivit Art. 123 din Codul Muncii, salariaţii de noapte beneficiază:

a) fie de program de lucru redus cu o oră faţă de durata normală a zilei de muncă, pentru zilele în care efectuează cel puţin 3 ore de muncă de noapte, fără ca aceasta să ducă la scăderea salariului de bază;
b) fie de un spor pentru munca prestată în timpul nopţii de 25% din salariul de bază, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Model instiintare ore noapte – de depus la ITM cand firma lucreaza noaptea – CLICK AICI

Examenul medical pentru munca de noapte

Potrivit Art. 124 din Codul Muncii:

– Salariaţii care urmează să desfăşoare muncă de noapte în condiţiile art. 122 – sunt supuşi unui examen medical gratuit înainte de începerea activităţii şi după aceea, periodic.
– Condiţiile de efectuare a examenului medical şi periodicitatea acestuia se stabilesc prin regulament aprobat prin ordin comun al ministrului muncii şi solidarităţii sociale şi al ministrului sănătăţii şi familiei.
– Salariaţii care desfăşoară muncă de noapte şi au probleme de sănătate recunoscute ca având legătură cu aceasta vor fi trecuţi la o muncă de zi pentru care sunt apţi.

Interzicerea muncii de noapte pentru minori, gravide şi mame care alăptează

Potrivit Art. 125 din Codul Muncii:

– Tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte.
– Femeile gravide, lăuzele şi cele care alăptează nu pot fi obligate să presteze muncă de noapte.

Definiţia legală şi conţinutul

Potrivit Art. 126 din Codul Munciinorma de muncă exprimă cantitatea de muncă necesară pentru efectuarea operaţiunilor sau lucrărilor de către o persoană cu calificare corespunzătoare, care lucrează cu intensitate normală, în condiţiile unor procese tehnologice şi de muncă determinate. Norma de muncă cuprinde timpul productiv, timpul pentru întreruperi impuse de desfăşurarea procesului tehnologic, timpul pentru pauze legale în cadrul programului de muncă.

Definiţia legală şi durata muncii de noapte

Potrivit Art. 122 din Codul Munciisalariatul de noapte reprezintă, după caz:
a) salariatul care efectuează muncă de noapte cel puţin 3 ore din timpul său zilnic de lucru;
b) salariatul care efectuează muncă de noapte în proporţie de cel puţin 30% din timpul său lunar de lucru.

Durata normală a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depăşi o medie de 8 ore pe zi, calculată pe o perioadă de referinţă de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal.

Durata normală a timpului de lucru pentru salariaţii de noapte a căror activitate se desfăşoară în condiţii speciale sau deosebite de muncă nu va depăşi 8 ore pe parcursul oricărei perioade de 24 de ore decât în cazul în care majorarea acestei durate este prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil şi numai în situaţia în care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite în contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.

5 COMENTARII

  1. Din pacate, ati reusit sa scrieti un articol halucinant. Sporul acordat pentru munca prestata in timpul noptii este de 25% (si nu de 15%), lucru reglementat de art.126 din Codul Muncii (si nu de art.123). Recunosc faptul ca am renuntat sa citesc articolul imediat dupa lecturarea primului paragraf. Concluzia: lipsa crasa de profesionalism…

  2. @gabi – asa este
    @liviu – articolul a fost scris pe baza CM la zi, insa a intervenit o eroare. multumim de semnalizare.

  3. pot potrivit art.131(1) pt.munca in schimburi ,potrivit caruia angajatii se succed unul pe altul la acelasi post(paznici) sa includ sporul de noapte de 25% in salariul de baza negociat?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!