Dupa cum stiti, urmare a publicarii Ordonanţei de urgenţă nr. 24/06.06.2012 – text integral – pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale (in Monitorul Oficial, Partea I nr. 384 din 07.06.2012) – s-a legalizat majorarea plafonului de scutire la TVA pentru mici întreprinderi de la 35.000 euro la 65.000 euro.
Si aceasta modificare legislativa a generat desigur necalaritati, insa cu ajutorul unui material oficial, incercam sa lamurim de aceasta data pe cele cu privire la iesirea din evidenta platitorilor de TVA in anul 2012 (Art. II OUG nr. 24/2012, Art. 152 alin. (7) Cod fiscal) . Speram sa va fie de folos materialul oferit de DGFP Brasov.
– SOLICITAREA SCOATERII DIN EVIDENTA PLATITORILOR DE TVA ÎN PERIOADA 1 IANUARIE – 30 IUNIE 2012:
Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, pot solicita scoaterea din evidenta ca platitori de TVA în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2012
DACA
– în cursul anului 2011 nu au depasit plafonul de scutire de 119.000 lei. În cazul persoanelor impozabile înfiintate în cursul anului 2011, plafonul de scutire de 119.000 lei se determina proportional cu perioada ramasa de la înfiintare si pâna la sfârsitul anului, fractiunea de luna considerându-se o luna calendaristica întreaga
si DACA
– cifra de afaceri realizata de la data de 1 ianuarie 2012 pâna la data solicitarii scoaterii din evidenta nu depaseste plafonul de scutire de 119.000 lei calculate proportional cu perioada scursa de la începutul anului, fractiunea de luna considerându-se o luna calendaristica întreaga
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.
– SOLICITAREA SCOATERII DIN EVIDENTA PLATITORILOR DE TVA ÎNCEPÂND CU 1 IULIE 2012:
DECLARATIA PENTRU SCOATEREA DIN EVIDENTA
Scoaterea din evidenta se solicita pe baza formularului 096 „Declaratie de mentiuni privind anularea înregistrarii în scopuri de TVA în cazul persoanelor impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal, care în cursul unui an calendaristic nu depasesc plafonul de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal”, care se depune la organele fiscale între data de 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale (luna/trimestru calendaristic) aplicate de persoana impozabila.
Formularul 096 va fi însotit de certificatul de înregistrare în scopuri de TVA, în original.
Anularea înregistrarii în scopuri de TVA va fi valabila de la data comunicarii deciziei privind anularea înregistrarii în scopuri de TVA. Organul fiscal are obligatia de a solutiona solicitarile de scoatere din evident persoanelor înregistrate în scopuri de TVA a persoanelor impozabile cel târziu pâna la finele lunii în care a fost depusa solicitarea.
IMPORTANT – Pâna la comunicarea deciziei de anulare a înregistrarii în scopuri de TVA, persoanei impozabile îi revin toate drepturile si obligatiile persoanelor înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153.