AcasăProfit / venitCe modificari la Codul Fiscal au intrat in vigoare incepand cu 01.09.2012...

Ce modificari la Codul Fiscal au intrat in vigoare incepand cu 01.09.2012 – urmare a aparitiei OG 15/2012

Prin OG nr. 15/2012TEXT INTEGRAL – publicata în M.O. nr. 621/29.08.2012 au fost aduse modificari si completari la Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Iata in continuare câteva din modificarile si completarile cu intrare în vigoare de la 1 septembrie 2012 :

la art. 52 alin. 1

Regula generala

Pentru urmatoarele venituri, platitorii persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentând plati anticipate, din veniturile platite:

a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
b) venituri din activitati desfasurate în baza contractelor/conventiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent.
c) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
d) venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV^1 din Codul fiscal, care nu genereaza o persoana juridica.

Exceptia de la art. 52 alin. 1 lit. b)

Fac exceptie de la retinerea la sursa a impozitului veniturile din activitati desfasurate în baza contractelor/conventiilor civile încheiate potrivit Codului civil obtinute de contribuabilii care desfasoara activitati economice în mod independent sau exercita profesii libere si sunt înregistrati fiscal potrivit legislatiei în materie;

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

De asemenea, se introduce si precizarea expresa privind neretinerea la sursa a impozitului reprezentând plata anticipata în contul impozitului anual datorat de catre platitorii persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evident contabila, daca efectueaza plati catre:

a) asocierile fara personalitate juridica sau persoanele juridice care conduc contabilitate în partida simpla si pentru care plata impozitului pe venit se face de catre fiecare asociat, pentru venitul sau propriu;
b) persoanele fizice, în cazul veniturilor realizate de acestea din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul afacerii.

La art.296 (indice 24) se introduc :

alin. 51 : Regula generala – Platitorii de venit calculeaza, retin si vireaza contributiile sociale numai pentru persoanele care realizeaza venituri în regim de retinere la sursa a impozitului pe venit

– din activitati de natura celor prevazute la art. 52 alin. 1
– din asocierile fara personalitate juridica
– din activitati agricole prev_zute la art. 71 lit. d) (valorificarea produselor agricole obtinute dupa recoltare, în stare naturala, de pe terenurile agricole proprietate private sau luate în arenda, catre unitati specializate pentru colectare, unitati de procesare industriala sau catre alte unitati, pentru utilizare ca atare)

altele decât cele care desfasoara activitati economice în mod independent sau exercita profesii libere si sunt înregistrate fiscal potrivit legislatiei în materie,

alin. 52 : Exceptia – Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri în baza contractelor de agent, platitorii de venit calculeaza, retin si vireaza contributiile sociale.

Sursa info – DGFP Arges

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!