AcasăLegislatie actualizataPrincipalele modificări şi completări aduse Titlului VII „Accize şi alte taxe speciale”...

Principalele modificări şi completări aduse Titlului VII „Accize şi alte taxe speciale” din Codul Fiscal – dupa 01.02.2013

Începând cu 1 februarie 2013, vor fi supuse accizelor şi următoarele produse:

bere/baza de bere din amestecul cu băuturi nealcoolice prevăzută la art. 206(indice 10), la care ponderea gradelor Plato provenite din malţ, cereale malţificabile şi/sau nemalţificabile este mai mică de 30% din numărul total de grade Plato;

băuturile fermentate, altele decât bere şi vinuri, prevăzute la art. 206(indice 12), la care ponderea de alcool absolut (100%) provenită din fermentarea exclusivă a fructelor, sucurilor de fructe şi sucurilor concentrate de fructe este mai mică de 50%.

Pentru aceste produse, nivelul accizelor se aplică suplimentar celor prevăzute în anexa nr. 1 de la Titlul VII „Accize şi alte taxe speciale” din Codul Fiscal.

Plătitori de accize

Pentru produsele: cafea verde, cu codurile NC 0901 11 00 şi 0901 12 00, cafea prăjită, inclusiv cafea cu înlocuitori, cu codurile NC 0901 21 00, 0901 22 00 şi 0901 90 90 şi cafea solubilă, inclusiv amestecuri cu cafea solubilă, cu codurile NC 2101 11 şi 2101 12, plătitori de accize sunt operatorii economici care produc, achiziţionează din teritoriul comunitar ori importă astfel de produse.

Pentru bere/baza de bere din amestecul cu băuturi nealcoolice prevăzută la art. 206(indice 10), la care ponderea gradelor Plato provenite din malţ, cereale malţificabile şi/sau nemalţificabile este mai mică de 30% din numărul total de grade Plato şi pentru băuturile fermentate, altele decât bere şi vinuri, prevăzute la art. 206(indice 12), la care ponderea de alcool absolut (100%) provenită din fermentarea exclusivă a fructelor, sucurilor de fructe şi sucurilor concentrate de fructe este mai mică de 50%, plătitori de accize sunt antrepozitarii autorizaţi, destinatarii înregistraţi, operatorii economici care achiziţionează astfel de produse din teritoriul comunitar ori care importă astfel de produse. Accizele plătite se restituie, la cererea operatorului economic, când aceste produse sunt ulterior exportate ori livrate într-un alt stat membru.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

Operatorii economici, alţii decât antrepozitarii autorizaţi, destinatarii înregistraţi şi importatorii autorizaţi, care achiziţionează din teritoriul comunitar produsele menţionate, au obligaţia ca, înainte de primirea acestora, să se înregistreze la autoritatea competentă, în condiţiile prevăzute în normele metodologice şi să respecte următoarele cerinţe:

– să garanteze plata accizelor în condiţiile stabilite de autoritatea competentă;
– să ţină contabilitatea livrărilor de produse;
– să prezinte produsele oricând li se cere aceasta de către organele de control;
– să accepte orice monitorizare sau verificare a stocului.

Atunci când aceste produse sunt retrase de pe piaţă, dacă starea sau vechimea acestora le face improprii consumului ori nu mai îndeplinesc condiţiile de comercializare, la cererea operatorului economic, accizele plătite se restituie.

Exigibilitatea

Momentul exigibilităţii accizei intervine:

– pentru produsele provenite din achiziţii intracomunitare, la momentul recepţionării acestora;
– pentru produsele provenite din operaţiuni de import, la data înregistrării declaraţiei vamale de import;
– pentru bere/baza de bere din amestecul cu băuturi nealcoolice prevăzută la art. 206(indice 10), la care ponderea gradelor Plato provenite din malţ, cereale malţificabile şi/sau nemalţificabile este mai mică de 30% din numărul total de grade Plato şi pentru băuturile fermentate, altele decât bere şi vinuri, prevăzute la art. 206(indice 12), la care ponderea de alcool absolut (100%) provenită din fermentarea exclusivă a fructelor, sucurilor de fructe şi sucurilor concentrate de fructe este mai mică de 50%, la momentul eliberării pentru consum, în conformitate cu prevederile art. 206(indice 7).

Plata accizelor la bugetul de stat

Pentru cafea verde, cu codurile NC 0901 11 00 şi 0901 12 00, cafea prăjită, inclusiv cafea cu înlocuitori, cu codurile NC 0901 21 00, 0901 22 00 şi 0901 90 90 şi cafea solubilă, inclusiv amestecuri cu cafea solubilă, cu codurile NC 2101 11 şi 2101 12, provenită din teritoriul comunitar, plata accizelor se face în ziua lucrătoare imediat următoare celei în care au fost recepţionate produsele.

Pentru bere/baza de bere din amestecul cu băuturi nealcoolice prevăzută la art. 206(indice 10), la care ponderea gradelor Plato provenite din malţ, cereale malţificabile şi/sau nemalţificabile este mai mică de 30% din numărul total de grade Plato şi pentru băuturile fermentate, altele decât bere şi vinuri, prevăzute la art. 20612, la care ponderea de alcool absolut (100%) provenită din fermentarea exclusivă a fructelor, sucurilor de fructe şi sucurilor concentrate de fructe este mai mică de 50%, provenite din producţia internă sau din teritoriul comunitar, termenul de plată a accizelor este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care accizele devin exigibile.

Atunci când aceste produse provin din operaţiuni de import, plata accizelor se face la momentul înregistrării declaraţiei vamale de import.

Utilizarea alcoolului scutit de la plata accizelor într-un alt scop decât cel pentru care a fost acordată scutirea, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 la 5.000 lei.

Sursa – www.finantevalcea.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!