Va prezentam in continuare un material oficial cu privire la impozitarea la salariat /deductibilitatea la calculul profitului impozabil a indemnizatiei primite pe perioada delegarii si detaasrii în alta localitate, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice.
Astfel, incepând cu 1 februarie 2013, indemnizatia primita de angajati pe perioada delegarii si detasarii în alta localitate, în tara si în strainatate, în interesul serviciului, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru salariatii din institutiile publice:
– se supune impozitului pe salarii,
– se include în baza lunara de calcul a contributiilor sociale obligatorii,
indiferent de entitatea platitoare (platitor de impozit pe profit, platitor de impozit, pe veniturile microintreprinderilor, persoana fizica autorizata, intreprindere individuala, organizatie neguvernamentala)
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.
ATENTIE – Sumele acordate în limita a de 2,5 ori din indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice :
– nu sunt incluse în veniturile salariale si nu sunt impozabile
– nu se cuprind în baza lunara a contributiilor sociale obligatorii
NOTA – pâna la data de 1 februarie 2013, sumelor acordate peste limita a de 2,5 ori indemnizatia acordata salariatilor din institutiile publice, le erau aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din salarii numai daca aceste sume erau acordate de organizatii nonprofit sau de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit.
În cazul platitorilor de impozit pe profit, suma cheltuielilor cu indemnizatia de deplasare acordata salariatilor pentru deplasari în România si în strainatate, care depaseste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice reprezinta cheltuiala nedeductibila la calculul profitului impozabil.
În cazul persoanelor fizice care desfasoara activitati independente suma cheltuielilor cu indemnizatia platita pe perioada delegarii si detasarii în alta localitate, în tara si în strainatate, în interesul serviciului, care depaseste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice, reprezinta cheltuiala nedeductibila la stabilirea venitului net din activitati independente.
BAZA LEGALA:
– Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, modificata prin OG nr.8/2013 – text integral – art. 55 alin.(2) lit.i), art. 55 alin.(4) lit.g), art. 296(indice 15) lit.g), art. 296(indice 4) alin.(1) lit.m), art. 21 alin. (3) lit.b), art. 48 alin.(5) lit.c);
– HG nr. 1860/2006 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii în alta localitate, precum si în cazul deplasarii, în cadrul localitatii, în interesul serviciului, cu modificarile si completarile ulterioare;
– HG nr. 518/1995 – text integral – privind unele drepturi si obligatii ale personalului român trimis în strainatate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, cu modificarile si completarile ulterioare.
Sursa (cu multumiri pentru posibilitatea preluarii) – DGFP BRASOV
Din aceste modificari reiese ca suma ce depaseste de 2.5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice se va impozita o data la angajat ( baza calcul impozit si contributii salariu) si apoi la angajator prin considerarea ca si chelt nedeductibila a diferentei ( asa cum se proceda si pana acum).
Inteleg corect?
In plus diurna acordata angajatului fara ca acesta sa aduca ordin de deplasare semnat si stampilat se va trata in continuare doar ca si chelt neded sau va avea impact si in ceea ce priveste impozitul si contributiile pe salariu?
Multumesc,
@georgiana – ai inteles bine.
Si in ceea ce priveste celalalt aspect?
Diurna acordata angajatului fara ca acesta sa aduca ordin de deplasare semnat si stampilat se va trata in continuare doar ca si chelt neded sau va avea impact si in ceea ce priveste impozitul si contributiile pe salariu?
Multumesc,
@georgiana – greu de spus. trebuie uitat bine in OG 8/2013, care a adus modificarile astea.
Potrivit OG 8/2013 pct.80 art 296^4 (1) m si pct.81 art. 296^15, g suma ce depăşeşte limita a de 2,5 ori nivelul, se adauga la baza de calcul al contributiilor sociale individuale dar nu intra la baza de calcul al contributiilor angajatorului. Aceasta suma de diferenta de delegatie, pentru care angajatorul nu plateste contributii, unde se trece in declaratia 112? Cum se completeaza declaratia 112 tinand cont de aceasta suma?