AcasăTVA - modificari si noutatiTratamentul fiscal în sensul TVA aplicabil operaţiunilor de sponsorizare si mecenat...

Tratamentul fiscal în sensul TVA aplicabil operaţiunilor de sponsorizare si mecenat – începând cu data de 01.01.2013

Potrivit art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal – text integral si actualizat aicinu constituie livrare de bunuri, în sensul TVA acordarea de bunuri de mica valoare, în mod gratuit, în cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol .

PARTICULARITATI OPERATIUNI DE SPONSORIZARE / MECENAT INCEPAND CU ANUL 2013

Potrivit art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal si a pct. 6.(10) lit. b) din normele metodologice aprobate prin H.G. nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare nu constituie livrare de bunuri, în sensul TVA acordarea de bunuri de mica valoare, în mod gratuit, în cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, DACA valoarea totala în cursul unui an calendaristic a acestor bunuri se încadreaza în limita a 3 la mie din cifra de afaceri constituita din operatiuni taxabile, scutite cu sau fara drept de deducere, precum si din operatiuni pentru care locul livrarii/prestarii este considerat a fi în strainatate potrivit prevederilor art. 132 si 133 din Codul fiscal.

Încadrarea în plafonul de mai sus se determina pe baza datelor raportate prin deconturile de taxa depuse pentru un an calendaristic. Nu se iau în calcul pentru încadrarea în aceste plafoane :
– sponsorizarile si actiunile de mecenat, acordate în numerar
– bunurile pentru care taxa nu a fost dedusa.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

Depasirea plafoanelor constituie livrare de bunuri cu plata, respectiv se colecteaza TVA. Taxa colectata aferenta depasirii se include în decontul întocmit pentru ultima perioada fiscala a anului respectiv.

Important : Noutatea fata de anul 2012 pentru operatiunile de sponsorizare / mecenat efectuate începând cu anul 2013, consta în faptul ca :

* încadrarea în plafonul de 3 la mie din cifra de afaceri nu se mai determina pe baza datelor raportate prin situatiile financiare anuale, ci pe baza datelor raportate prin deconturile de taxa depuse pentru un an calendaristic;
* TVA colectata aferenta depasirii nu se mai include în decontul de TVA întocmit pentru perioada fiscala în care persoana impozabila a depus situatiile financiare anuale (respectiv în anul urmator celui în care au fost efectuate cheltuielile), ci în decontul întocmit pentru ultima perioada fiscala a anului respectiv.

DE RETINUT:

În cazul depasirii plafoanelor stabilite pentru operatiunile prevazute la art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal au obligatia sa întocmeasca autofactura conform prevederilor art. 155 si a pct. 69.(4) din norme numai în scopuri de TVA.

Autofactura va cuprinde la rubrica „Cumparator” informatiile prevazute la pct. 69.(2) din norme, iar în cazul bunurilor acordate gratuit în cadrul actiunilor de sponsorizare, mecenat, în loc de denumirea si descrierea bunurilor livrate se poate mentiona, dupa caz: depasire plafon sponsorizare sau mecenat.

Sursa – DGFP Arges

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!