Noţiunea de convenţie civilă a fost introdusă în legislaţia românească prin Legea nr. 83/1995 privind unele măsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncă.
Ulterior, convenţia civilă a fost preluată de Legea nr. 130/1999 privind unele măsuri de protecţie a persoanelor încadrate în muncă, care menţinea posibilitatea încheierii de convenţii civile pentru desfăşurarea, cu regularitate, a unor activităţi care nu depăşesc în medie 3 ore pe zi.
Prevederile relevante cuprinse în Legea nr. 130/1999 şi care permiteau încheierea convenţiilor civile de prestări servicii au fost abrogate expres prin :
– O.U.G nr. 23/10.04.2003 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi pentru modificarea art.II şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2003
– Legea nr.577/22.12.2003 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.9/2003 pentru modificarea şi completarea Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale
– Legea nr. 23/2003 – noul Cod al Muncii – la data de 01.03.2003
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.
Odată cu intrarea în vigoare a Codului Muncii, începând cu data de 01.03.2003, au fost reglementate contractele individuale de muncă cu timp parţial, fiind o alternativă la convenţiile civile prevăzute în Legea nr. 130/1999.
CONTRACTELE/CONVENŢIILE CIVILE încheiate în temeiul Codului civil nu se înregistrează la Inspectoratul teritorial de muncă
Contractele civile de prestări servicii nu fac obiectul activităţii de înregistrare la inspectoratelor teritoriale de muncă şi nu sunt raporturi reglementate de legislaţia muncii, ci sunt reglementate şi se supun prevederilor generale instituite de Codul Civil .
Încheierea lor nu conferă prestatorului de servicii calitatea de salariat şi niciunul dintre drepturile care decurg din această calitate.
Contractele civile de prestări servicii nu pot fi asimilate contractelor individuale de muncă şi nu se înregistrează în Revisal.
Sursa informatii – ITM Caras-Severin
Buna ziua,
Lucrand cu contract de prestari servicii, si platindu-se CAS si CASS-UL, se poate beneficia de indemnizatie de crestere a copilului?