AcasăTVA - modificari si noutatiCondiţiile de înfiinţare a grupului fiscal unic

Condiţiile de înfiinţare a grupului fiscal unic

Va supunem atentiei (prin intermediul unei informatii oficiale), contribuabililor persoane impozabile înregistrate în scopuri de taxă pe valoarea adăugată (TVA) – principalele prevederi referitoare la înfiinţarea şi funcţionarea grupului fiscal unic ca persoană impozabilă din punct de vedere al taxei pe valoarea adăugată (TVA) conform art. 127 alin. (8) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal (CF) cu modificările şi completările ulterioare şi pct. 4 din Normele metodologice date în aplicarea articolului menţionat, completate cu Procedura de implementare şi de administrare a grupului fiscal unic, precum şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare, aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 607/2013.

Grupul fiscal unic reprezintă un grup de persoane impozabile stabilite în România care, independente fiind din punct de vedere juridic, sunt în relaţii strânse una cu alta din punct de vedere organizatoric, financiar şi economic şi poate opta să fie tratat drept grup fiscal, cu următoarele condiţii:

– o persoană impozabilă nu poate face parte decât dintr-un singur grup fiscal;
– opţiunea trebuie să se refere la o perioadă de cel puţin 2 ani;
– toate persoanele impozabile din grup trebuie să aplice aceeaşi perioadă fiscală.

Atenţie! Opţiunea privind perioada de 2 ani se referă la grup, nu la fiecare membru al grupului. Grupul fiscal se poate constitui din minimum două persoane impozabile care sunt administrate de către acelaşi organ fiscal competent.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

Se consideră în strânsă legătură din punct de vedere financiar, economic şi organizatoric persoanele impozabile al căror capital este deţinut direct sau indirect în proporţie de mai mult de 50% de către aceiaşi acţionari. Îndeplinirea acestei condiţii se dovedeşte prin certificatul constatator eliberat de către Registrul Comerţului şi/sau, după caz, alte documente justificative.

Grupul fiscal unic, implementat conform procedurii menţionate, prezintă particularităţi în ceea ce priveşte declararea taxei pe valoarea adăugată prin formularul 300 „Decont de taxă pe valoarea adăugată”. Pentru celelalte declaraţii fiscale sau informative, membrii grupului se comportă ca persoane impozabile independente, păstrându-şi obligaţiile individuale de declarare prevăzute de lege.

Sursa (institutie careia ii lumtumim pentru posibilitatea preluarii informatiilor) – DGFP Valcea

1 COMENTARIU

  1. […] – încetarea opţiunii de a forma un grup fiscal unic, cu cel puţin 30 de zile înainte de producerea evenimentului; – neîndeplinirea condiţiilor privind înfiinţarea grupului care conduc la anularea tratamentului persoanelor impozabile ca grup fiscal sau a unei persoane ca membru al grupului fiscal, în termen de 15 zile de la producerea evenimentului care a generat această situaţie; – numirea unui alt reprezentant al grupului fiscal cu cel puţin 30 de zile înainte de producerea evenimentului; – părăsirea grupului fiscal de către unul dintre membri, cu cel puţin 30 de zile înainte de producerea evenimentului; – intrarea unui nou membru în grupul fiscal, cu cel puţin 30 de zile înainte de producerea evenimentului. Condiţiile de înfiinţare a grupului fiscal unic – CLICK AICI […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!