Intrebare – 27.09.2013
O societate comerciala a inchiriat o cladire de birouri catre diversi chiriasi. De asemenea, aceasta a incheiat un contract de furnizare a apei, in baza caruia se factureaza atat apa livrata, cat si o taxa de municipalitate care nu este purtatoare de TVA. Se solicita precizari cu privire la regimul TVA in cazul:
– refacturarii catre chiriasi a consumului de apa, in conditiile in care factura emisa de furnizorul de apa contine o taxa de municipalitate care nu este purtatoare de TVA;
– refacturarii impozitului pe cladire catre chiriasi;
– refacturarii catre chiriasi a asigurarii cladirii.
Raspuns
Referitor la regimul de TVA aplicabil refacturarii de catre societatea dvs. a impozitului pe cladire si a asigurarii, consideram relevante prevederile art. 137 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal si pct. 18 alin. (8) din norme, potrivit carora orice cheltuieli accesorii efectuate de persoana care realizeaza o livrare de bunuri sau o prestare de servicii se includ in baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata, chiar daca fac obiectul unui contract separat. Cheltuielile accesorii nu reprezinta o tranzactie separata, ci sunt parte componenta a livrarii/prestarii de care sunt legate, urmand aceleasi reguli referitoare, printre altele, la locul livrarii/prestarii, cotele, scutirile ca si livrarea/prestarea de care sunt legate. Furnizorul/Prestatorul nu poate aplica structura de comisionar prevazuta la pct. 19 alin. (4) pentru a refactura cheltuieli accesorii si nici pentru a refactura cheltuieli cu impozite si taxe conform prevederilor alin. (7).
Prin urmare, consideram ca atat impozitul pe cladire cat si asigurarea cladirii recuperate de la chiriasi prin refacturare, se cuprind in baza de impozitare a TVA potrivit prevederilor art. 137 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal si pct. 18 alin. (8) din norme prezentate anterior, intrucat acestea reprezinta cheltuieli accesorii serviciului principal de inchiriere a imobilului, care urmeaza acelasi regim de TVA ca si serviciul care le-a generat.
In ceea ce priveste refacturarea apei, consideram ca, in cazul in care prin contractul de inchiriere se stipuleaza distinct ca plata utilitatilor nu este inclusa in pretul chiriei, societatea dvs. poate aplica structura de comisionar pentru refacturarea acestor cheltuieli catre chiriasi, potrivit exemplului nr. 3 de la pct. 19 alin. (4) din norme.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.
Referitor la refacturarea catre chiriasi a taxei de municipalitate, consideram ca ar putea fi incidente prevederile pct. 19 alin. (5) lit. a) din norme, pe care le redam in continuare :
“In sensul art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal, sumele incasate in numele si in contul altei persoane, care nu se cuprind in baza de impozitare, cuprind operatiuni precum:
a) cotizatii, onorarii, redevente, taxe sau alte plati incasate in contul unei institutii publice, daca pentru acestea institutia publica nu este persoana impozabila in sensul art. 127 din Codul fiscal. In aceasta categorie se cuprind, printre altele, si taxa pentru serviciile de reclama si publicitate prevazuta la art. 270 din Codul fiscal, taxa hoteliera prevazuta la art. 278 din Codul fiscal, contributia la Fondul cinematografic prevazuta la art. 13 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 328/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, taxa asupra activitatilor daunatoare sanatatii, prevazuta la art. 363 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare”.
Prin urmare, in masura in care taxa de municipalitate facturata fara TVA societatii dvs. este incasata in contul unei institutii publice (Consiliul General al Municipiului Bucuresti) pentru care institutia publica nu este persoana impozabila in sensul art. 127 din Codul fiscal, la refacturarea acesteia catre chiriasi societatea dvs. nu va aplica TVA, potrivit prevederilor art. 137 alin. (3) lit. e) din Codul fiscal coroborate cu cele prevazute la pct. 19 alin. (5) lit. a) din norme.
Baza legala – Legea nr 571 / 2003 articolul 137
ATENTIE – potrivit ANAF – Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor.
Sursa – www.anaf.ro