Intrebare – 26.09.2013
Trebuie sa se colecteze TVA in cazul valorificarii unei hale construita prin resurse proprii catre o alta societate sau persoana fizica?
Raspuns
Prezentarea situatiei de fapt:
In cursul anului 2005, o societate comerciala – denumita A – a achizitionat un teren, pe care a construit din resurse proprii o hala de productie depozitare, aceasta fiind finalizata la data de 01.03.2007. La data de 25.05.2009, hala a fost inchiriata pe o perioada de 3 ani catre o societate – denumita B. Societatea A solicita sa se comunice daca trebuie sa colecteze TVA in cazul valorificarii acestei hale catre o alta societate sau persoana fizica. Conform contractului de inchiriere, societatea A are cod de inregistrare in scopuri de TVA cu prefixul RO.
Tratamentul fiscal:
Consideram ca prin valorificare se intelege vanzarea constructiei cu destinatie de hala industriala.
Conform art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, este scutita de taxa pe valoarea adaugata livrarea de catre orice persoana a unei constructii, a unei parti a acesteia si a terenului pe care este construita, precum si a oricarui alt teren. Nu este scutita de taxa pe valoarea adaugata conform acestui articol, livrarea unei constructii noi, a unei parti a acesteia sau a unui teren construibil.
In sensul acestui articol, constructie este orice structura fixata in sau pe pamant; livrarea unei constructii noi sau a unei parti din aceasta este livrarea efectuata cel tarziu pana la data de 31 decembrie a anului urmator anului primei ocupari ori utilizari a constructiei sau a unei parti a acesteia, dupa caz, in urma transformarii. O constructie noua cuprinde si orice constructie transformata sau parte transformata a unei constructii, daca costul transformarii, exclusiv taxa, se ridica la minimum 50% din valoarea de piata a constructiei sau a partii din constructie, astfel cum aceasta este stabilita printr-un raport de expertiza, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformarii.
Conform pct. 37 alin. (3) din normele metodologice, in aplicarea prevederilor art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, se considera a fi data primei ocupari, in cazul unei constructii sau a unei parti din constructie care nu a suferit transformari de natura celor prevazute la art. 141 alin. (2) lit. f) pct. 4 din Codul fiscal, data semnarii de catre beneficiar a procesului-verbal de receptie definitiva a constructiei sau a unei parti din constructie. Prin proces-verbal de receptie definitiva se intelege procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor, incheiat conform legislatiei in vigoare. In cazul unei constructii realizate in regie proprie, data primei ocupari este data documentului pe baza caruia constructia sau partea din constructie este inregistrata in evidentele contabile drept activ corporal fix.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.
Potrivit art. 141 alin. (3) din Codul fiscal, orice persoana impozabila poate opta pentru taxarea operatiunilor prevazute la alin. (2) lit. f), in conditiile stabilite la pct. 39 din normele metodologice.
Astfel, conform pct. 39 alin. (3) din normele metodologice, optiunea de taxare se notifica organelor fiscale competente pe formularul prezentat in anexa nr. 3 la norme metodologice si se exercita pentru bunurile mentionate in notificare.
Conform prevederilor pct. 39 alin. (5) din normele metodologice, in cazul in care optiunea de taxare, se exercita de catre o persoana impozabila care nu a avut dreptul la deducerea integrala sau partiala a taxei aferente bunului ce face obiectul optiunii, aceasta persoana impozabila va efectua o ajustare in favoarea sa in conformitate cu prevederile art. 149 din Codul fiscal, daca bunul se afla in cadrul perioadei de ajustare.
Conform prevederilor pct. 39 alin. (6) din normele metodologice, orice persoana impozabila care aplica regimul de scutire prevazut de art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal si care a avut dreptul la deducerea integrala sau partiala a taxei aferente bunului imobil va efectua ajustarea taxei deduse conform art. 149 din Codul fiscal, daca bunul se afla in cadrul perioadei de ajustare.
Fata de prevederile legale mentionate, rezulta ca societatea A trebuie sa stabileasca daca constructia respectiva este o constructie noua sau nu. Avand in vedere ca procesul-verbal de receptie la terminarea lucrarilor a fost semnat la data de 1 martie 2007, daca nu au fost realizate transformari sau modernizari ulterioare al caror cost sa fie de minim 50% din valoarea de piata a constructiei, este aplicabila scutirea de taxa pe valoarea adaugata prevazuta de art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal. In acest caz, societatea A trebuie sa efectueze ajustarile de taxa prevazute la art. 149 din Codul fiscal si pct. 54 din normele metodologice. In cazul in care doreste sa opteze pentru regimul de taxare, se aplica prevederile pct. 39 din normele metodologice.
Baza legala – Legea nr 571 / 2003 articolul 149
Sursa – anaf.ro – care precizeaza ca – Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor.
[…] – Trebuie sa se colecteze TVA in cazul valorificarii unei hale construita prin resurse proprii catre o alta societate sau persoana fizica? – CLICK AICI […]