Situaţia de fapt – O societate comercială achiziţionează alimente pe care le acordă salariaţilor care se deplasează în alte localităţi, în locul indemnizaţiei de delegare/detaşare.
Tratament fiscal:
-din punct de vedere al impozitului pe profit – aceste cheltuieli nu pot fi asimilate cu indemnizaţiile şi orice alte sume de aceeaşi natură, primite de salariaţi. Conform art.21,alin.4,lit.l) din Codul fiscal, nu sunt cheltuieli deductibile alte cheltuieli salariale/asimilate salariilor care nu sunt impozitate la angajat.
Dacă aceste sume se impozitează la salariaţi, la determinarea profitului impozabil sunt cheltuieli deductibile.
-din punct de vedere al impozitului pe venit – conform prevederilor art.55,alin.2,lit.k) din Codul fiscal, regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi pentru orice alte sume sau avantaje de natură salarială ori asimilate salariilor în vederea impunerii.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.
Avantajele primite în baza unui contract individual de muncă cuprind, fără a fi limitate: cazare, hrană, îmbrăcăminte, precum şi alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un preţ mai mic decât preţul pieţei.
Astfel, alimentele acordate personalului salariat aflat în delegaţie/detaşare de către angajator sunt considerate venit asimilat salariilor pentru care se datorează impozit pe salarii, care se calculează şi se reţine la sursă de către plătitorii de venituri conform art. 57 din Codul fiscal.
-din punct de vedere al contribuţiilor sociale – acordarea unor drepturi în afara legii nu este scutită de la plata contribuţiilor sociale. Nu se cuprinde în baza de calcul a contribuţiilor sociale doar hrana acordată în condiţiile legii.
-din punct de vedere al TVA – având în vedere că achiziţia de hrană pentru salariaţi nu este destinată unei operaţiuni taxabile, societatea nu are drept de deducere a TVA aferentă.
Sursa – DGFP Vrancea