Intrebare – 23.09.2013
Care este cota de TVA aplicabila serviciilor de restaurant în cadrul carora se furnizeaza pâine sau produse de panificatie?
Raspuns
O societate presteaza servicii de restaurant si solicita precizari privind cota de TVA aplicabila serviciilor de restaurant in cadrul carora se furnizeaza paine sau produse de panificatie.
Tratamentul fiscal:
Incepand cu 1 septembrie 2013, conform art. 140 alin. 2) pct. 1 si pct. 2 din Codul fiscal, se aplica cota redusa de TVA de 9% pentru livrarea urmatoarelor categorii de bunuri:
– toate sortimentele de paine, precum si urmatoarele specialitati de panificatie: cornuri, chifle, batoane, covrigi, minibaghete, franzelute si impletituri, care se incadreaza in grupa produse de brutarie la codul CAEN/CPSA 1071;
– faina alba de grau, faina semialba de grau, faina neagra de grau si faina de secara, care se incadreaza la codul CAEN/CPSA 1061 .
Potrivit pct. 142 din Norme, atat serviciile de restaurant, cat si cele de catering sunt caracterizate printr-un complex de activitati in care predomina serviciile, iar furnizarea de hrana si/sau de bauturi este doar o componenta. Serviciile de restaurant constau in furnizarea, la locatia prestatorului, de hrana preparata sau nepreparata si/sau bauturi pentru consum uman, insotite de suficiente servicii aferente care sa permita consumul imediat, in timp ce serviciile de catering constau in aceleasi activitati, desfasurate insa in afara locatiei prestatorului.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.
Astfel, avand in vedere prevederile legale mentionate mai sus, precum si faptul ca elementele componente ale prestarii serviciilor de restaurant nu se analizeaza separat, acestea fiind elemente ale unui intreg in care predomina serviciile, in cazul serviciilor de restaurant se aplica in continuare cota standard de TVA de 24%, inclusiv in situatia in care acestea au in componenta si furnizarea de paine sau de produse de panificatie.
Baza legala – Legea nr 571 / 2003 articolul 140 al. 2
Sursa ANAF – care precizeaza ca – acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor.
am o forma de catering care vinde separat chifla fata de meniu spre exemplu…deci nu este inclusa in meniu oferit angajatilor… acesteia ce tratament de tva i si se aplica?de 24% sau de 9%?
@ovidiu – pune te rog intreb. aici – https://www.facebook.com/groups/461223925594/