Va prezentam in continuare un info oficial cu privire la depunerea declaratiei privind veniturile realizate din Romania in anul 2013 de catre persoanele fizice – Formular 200, avand in vedere OPANAF nr. 3883/2013, publicat in luna ianuarie 2014.
Speram sa va fie de folos. Info-ul este via – DGRFP Brasov.
CINE depune D200? Persoanele fizice care in 2013 au obtinut din România venituri:
– din activitati independente (cu exceptia celor impuse la norma de venit pentru care s-au efectuat plati anticipate), inclusiv din drepturi de proprietate intelectuala, activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision, mandat / in baza contractelor ori conventiilor civile, incheiate potrivit Codului Civil (cazuri in care se va anexa adeverinta platitorului de venit pentru stabilirea corecta a cheltuielilor deductibile; NU se declara veniturile obtinute de persoana fizica care a optat prin contract/conventie pentru retinerea unui impozit de 16%), venituri din cedarea folosintei bunurilor calificate în categoria venituri din activitati independente
– din inchirieri sau arendari (in cazul contractelor de inchiriere in lei, nu se depune D200 decat in urmatoarele situatii: declaratia de venit estimativ a fost depusa în decembrie si nu s-au stabilit plati anticipate / in situatiile în care intervin modificari ale clauzelor contractuale, cu exceptia rezilierii / daca investitiile la bunurile care fac obiectul unor contracte de cedarea folosintei bunurilor / de comodat, sunt efectuate de chirias)
– din activitati agricole impuse pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla – din castiguri realizate din transferul titlurilor de valoare, altele decat parti sociale si valori mobiliare in cazul societatilor inchise (fisele de portofoliu se anexeaza obligatoriu la declaratie)
– din castiguri din vanzarea-cumpararea de valuta la termen, pe baza de contract
Termen depunere Declarația 200 în anul 2014 – pentru anul fiscal 2013 (info) – click aici
UNDE se depune declaratia?
– la organul fiscal în a carui raza teritoriala îsi are domiciliul fiscal contribuabilul, persoana fizica cu domiciliul in Romania;
– organul fiscal competent definit potrivit legilor în vigoare, pentru ceilalti contribuabili persoane fizice.
– direct la registratura organului fiscal
– prin posta, prin scrisoare recomandata (adresele administratiilor finantelor publice teritoriale sunt
disponibile pe www.fanaf.ro/)
– online, urmand instructiunile postate pe www.anaf.ro/Declaratii electronice/ Persoane fizice, in acest caz fiind necesar ca persoana fizica/imputernicitul/reprezentantul fiscal sa detina un CERTIFICAT DIGITAL CALIFICAT si sa obtina dreptul de utilizare a serviciului „Depunere declaratii online” (potrivit OMFP nr. 858/2008 modificat prin OMFP nr. 847/2009)
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
Declaratia se depune in scopul:
1. Stabilirii de organul fiscal a impozitului anual si diferentelor de plata / de restituit.
2. Sponsorizarii de catre persoana fizica a unei entitati nonprofit si/sau restituirii cheltuielilor cu burse
private acordate de persoana fizica (2% din impozitul anual)
FORMULARUL declaratiei este disponibil GRATUIT:
– PDF inteligent valabil 2014 – click aici
– PDF simplu valabil 2014 – click aici
– Pe www.anaf.ro/Asistenta Contribuabili/Toate formularele cu explicatii/200
– La orice unitate fiscala teritoriala
– Pentru depunere ONLINE, pe www.anaf.ro/Declaratii electronice/Informatii depunere declaratii persoane fizice
Exemple de completare pentru Declaratia 200 (utile) – pentru cei ce depun declaratii in 2014 – click aici
SANCTIUNI (cf. art. 219 alin. (3) din OG 92/2003) pentru nedepunerea in termen – AMENDA intre 50 lei si 500 lei.
TERMEN – Luni, 26 mai 2014
Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea problema si nu stiu cum sa o rezolv, in cazul in care mai sunt utilizatori care au trecut prin aceasta problema, va rog frumos sa ma ajutati si pe mine. Un medic de familie a plecat in Concediu de Crestere al Copilului (CCC), in anul 2013, o perioada de 3 luni, pentru aceasta perioada a avut un inlocuitor care a emis facturi catre Casa de Asigurari de Sanatate de pe CIF-ul medicului plecat in CCC, pentru ca doar asa ii permite CASS, Finantele imi spun ca ar trebui sa depun declaratia 200 completata pe 2 casete, m-am uitat eu pe declaratia 200 si nu am reusit sa identific ce vrea sa spuna, cand am intrebat-o pe doamna de la Finante, mi-a spus sa intreb un contabil. Stie cineva cu trebuie completata declaratia 20 in cazul acesta?
Multumesc.