Tichetele cadou acordate potrivit legii, indiferent dacă acestea sunt acordate potrivit destinatiei si cuantumului prevăzute la art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul Fiscal (cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului si a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, în limita sumei de 150 lei, sunt avantaje primite de persoana fizică.
Potrivit art. 55 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările si completările ulterioare: „sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani si/sau în natură obtinute de o persoană fizică ce desfăsoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, denumirea veniturilor ori de forma sub care se acordă.”
La stabilirea impozitului pe venituri din salarii se iau în calcul aceste avantaje, care sunt cuprinse în venitul brut lunar din salarii, avantaje care se impozitează cu cota de 16%.
Tichetele cadou nu se cuprind în baza lunară de calcul a contributiilor sociale obligatorii potrivit art. 296^15 lit. o) din Codul Fiscal.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
Cadouri în bani si în natură
Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului si a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depăseste 150 lei nu sunt incluse în veniturile salariale si nu sunt impozabile, în întelesul impozitului pe venit.
Plafonul stabilit pentru cadourile oferite de angajatori (în bani si în bunuri) copiilor minori ai angajatilor cu ocaziile de mai sus se aplică pentru fiecare copil minor al fiecărui angajat. Aceste cadouri în bani si în bunuri nu se cuprind în baza lunară de calcul a contributiilor sociale obligatorii potrivit art. 296^15 lit. b) din Codul Fiscal.
Cadourile în bani si în natură acordate cu ocaziile de mai sus care depăsesc 150 lei, precum si cadourile oferite cu alte ocazii, sunt impozabile din punct de vedere al impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii.
Important!
Pentru angajator, din punct de vedere al impozitului pe profit, aceste cheltuieli cu cadourile în bani si în natură sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, ca si cheltuieli sociale, în limita unei cote de până la 2%, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, cu modificările si completările ulterioare.
Tichetele cadou acordate persoanelor fizice în afara unei relatii generatoare de venituri din salarii sunt impozabile din punct de vedere al impozitului pe venit, cu cota de 16%, potrivit art. 78 din Codul Fiscal.
Sursa (cu multumiri din partea noastra) – AJFP Vrancea
si daca tichetele cadou nu sunt oferite salariatilor cu copii,se vor impozita cu toate contributiile.
Buna ziua, as dorii o informare,cu privire la un salariat care are 4 CIM pe perioada nedeterminata, cu timp partial, incheiate cu 4 SC/SRL,deducerea de baza la firma 1.SC2 si SC3 acorda tichete cadou in suma de 150 lei salariatilor cu ocazia Craciunului. Salariatul poate primii de la SC2 si SC3, cadouri in bani si sau tichete cadou in limita a 150 lei, desi la cele 2 societati nu are deducere de baza
Stiu ca bonuri de masa le poate primii doar la SC 1, unde se afla deducerea de baza, dar cadourile in bani, din accest punct de vedere nu am gasit nici o lamurire ca nu ar beneficia, mai mult firma care emite bonurile de masa pentru SC2 si SC3, a mentionat ca acest salariat ar beneficia de tichete cadou chiar daca nu are deducerea de baza la acea societate, dar nu m-a lamurit, adica nu a stiut sa raspunda, in cazul in care salariatul a beneficiat la SC2 de tichete cadou in limita a 150 lei, mai beneficiaza si la a SC3 de acceasi suma, sau trebuie sa anunte SC3 ca de la acceasta nu mai poate beneficia de tichete cadou in suma de 150 lei doar daca intra la venituri de natura salariale si astfel se calculeaza contributii si imp. pe vt.salarial.