ANAF reaminteste contribuabililor ca pana la data de 26 mai 2014 au obligatia declararii impozitului pe constructii reglementat de Titlul IX^3 din Legea nr. 571/2003, privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Pana la aceeasi data contribuabililor le revine obligatia platii primei rate din impozitul pe constructii aferent anului 2014 .
Iata mai jos principalele aspecte legate de impozitul pe constructii:
1) Contribuabilii obligati la plata impozitului pe constructii:
– persoanele juridice romane cu exceptia institutiilor publice, institutelor nationale de cercetare-dezvoltare, asociatiilor, fundatiilor si celelalte persoane juridice fara scop patrimonial
– persoanele juridice straine care desfasoara activitate prin intermediul unui sediu permanent in Romania
– persoanele juridice cu sediul social in Romania infiintate potrivit legislatiei europene
2) Definitia constructiilor:
Constructiile sunt cele prevazute in grupa 1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 2139/2004, cu modificarile ulterioare.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
2) Cota de impozitare:
– Cota de impozit este de 1,5 % si se aplica asupra bazei impozabile.
3) Baza impozabila:
Baza de impozitare este reprezentata de valoarea constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor din care se scade:
– valoarea cladirilor, inclusiv valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru cladirile inchiriate, luate in concesiune, aflate in administrare ori in folosinta, pentru care se datoreaza impozit pe cladiri, conform titlului IX din Codul fiscal, de catre contribuabil sau proprietar, dupa caz;
– valoarea lucrarilor de reconstruire, modernizare, consolidare modificare sau extindere pentru constructiile, aflate sau care urmeaza sa fie trecute in proprietatea statului sau a unitatilor administrativ teritoriale;
– valoarea constructiilor din subgrupa 1.2.9. „Terase pe arabil, plantatii pomicole sau viticole” din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.
4) Declararea si plata impozitului pe constructii:
Impozitul pe constructii pentru anul 2014 se declara pana la data de 26 mai 2014 in formularul 100 ”Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat”; (precizam ca, persoanele juridice mentionate mai sus au avut si obligatia de a-si actualiza informatiile din vectorul fiscal cu privire la impozitul pe constructii prin completarea si depunerea la organul fiscal competent a formularului 010).
Plata se face in doua rate egale, pana la datele de 25 mai si 25 septembrie, inclusiv; Intrucat data de 25 mai 2014 este zi nelucratoare, termenul de plata al primei rate aferente anului 2014 este 26 mai 2014.
ANAF precizeaza ca impozitul pe constructii se datoreaza incepand cu 1 ianuarie 2014 si reprezinta venit al bugetului de stat. Cheltuiala cu impozitul pe constructii este cheltuiala deductibila la stabilirea profitului impozabil reglementat de Titlul II din Codul fiscal.
Sursa (cu multumiri) – DGRFP Galati