Intrebare – 01.02.2013
Care este regimul fiscal al premiilor acordate de catre primării sportivilor pentru clasarea pe podiumul de premiere la campionatele mondiale, europene şi la jocurile olimpice?
Raspuns
Potrivit prevederilor Codului fiscal, sunt venituri neimpozabile „premiile obţinute de sportivii medaliaţi la campionatele mondiale, europene şi la jocurile olimpice.
Nu sunt venituri impozabile premiile, primele şi indemnizaţiile sportive acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor şi altor specialişti, prevăzuţi în legislaţia în materie, în vederea realizării obiectivelor de înaltă performanţă: clasarea pe podiumul de premiere la campionatele europene, campionatele mondiale şi jocurile olimpice, precum şi calificarea şi participarea la turneele finale ale campionatelor mondiale şi europene, prima grupă valorică, precum şi la jocurile olimpice, în cazul jocurilor sportive. . . “.
Legislaţia în materie care reglementează categoriile de cheltuieli specifice şi, după caz, cuantumurile acestora, ce se pot efectua pentru realizarea activităţii sportive, participanţii la acţiunile sportive, precum şi alte aspecte financiare ale activităţii sportive, inclusiv premiile acordate sportivilor pentru performante deosecite, precum si entitatile care le aplică, este prevazută în Normele financiare pentru activitatea sportivă aprobate prin H.G. nr. 1447/2007.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
Astfel, conform acestor norme „pentru performanţele deosebite obţinute în competiţii sportive, Agenţia Naţională pentru Sport, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, federaţiile sportive naţionale, ministerele şi alte instituţii centrale care au în subordine structuri sportive pot acorda sportivilor, în funcţie de valoarea performanţei, de importanţa şi amploarea competiţiei, de contribuţia personală şi în limita bugetului aprobat, premii în lei şi/sau în obiecte”. Veniturile din premii obţinute de sportivi în baza legislaţiei referitoare la activitatea din domeniul sportiv, în spetă H.G. nr. 1447/2007, sunt venituri neimpozabile, conform Codului fiscal.
Pentru premiile obţinute de sportivi de la alte entităţi decât cele care sunt prevăzute în H.G. nr. 1447/2007 sunt aplicabile prevederile pct. 150 din Normele metodologice date în aplicarea art. 75 din Codul fiscal, potrivit căruia în venituri din premii obţinute din concursuri se cuprind veniturile sub formă de premii în bani şi/sau în natură acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor şi altor specialişti prevăzuţi în legislaţia în materie, pentru rezultatele obţinute la competiţii sportive interne şi internaţionale, altele decât veniturile prevăzute la art. 42 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal.
In consecinta
Fata de cele de mai sus, daca o primarie acorda premii sportivilor care sau clasat pe podiumul de premiere la campionatele mondiale, europene şi la jocurile olimpice, aceasta are obligaţia să calculeze şi să reţină la sursa impozitul pe veniturile obţinute din premii mai mari decât valoarea sumei neimpozabile de 600 lei, în conformitate cu prevederile art. 77 alin. (1) din Codul fiscal.
Baza legala
– Legea nr 571 / 2003 articolul 42 lit. t), art. 77 alin. (1)
– Hotararea guvernului nr 1447 / 2007 articolul 25, art. 75
Sursa – anaf.ro – care precizeaza ca – acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor.