AcasăLegislatie actualizataModificări privind procedura de atragere a răspunderii solidare (info oficial)

Modificări privind procedura de atragere a răspunderii solidare (info oficial)

AJFP Vâlcea informează că, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 693/23.09.2014, a fost publicat Ordinul preşedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscală nr. 2869/19.09.2014 privind modificarea şi completarea anexei 1 la Ordinul preşedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscală nr. 127/2014 pentru aprobarea Instructiunilor privind aplicarea procedurii de angajare a răspunderii solidare reglementate de dispozitiile art. 27 şi 28 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, cu aplicabilitate din data de 23.09.2014.

În materialul de mai jos prezentăm principalele modificări ale actului normativ mentionat. Speram sa va fie de folos.

Avizul judecătorului sindic pentru demararea angajării răspunderii solidare a persoanelor care îndeplinesc conditiile prevăzute de art. 27 din Codul de procedură fiscală, în cazul debitorului declarat insolvent, nu mai este necesar, ca urmare a abrogării punctului 5.1 din anexa 1 la OPANAF nr. 127/2014.

Conform pct.12.8, asupra modului de solutionare a contestatiei, organul fiscal care administrează debitorul principal trebuie să înştiinteze şi organul fiscal căruia i-a comunicat decizia de angajare a răspunderii solidare în vederea urmăririi şi încasării creantelor fiscale.

După capitolul XII se introduce capitolul XII (indice 1) denumit „Stingerea creantelor fiscale“, cuprinzând punctele 12(indice 1).1 – 121(indice 1). 3, care stipulează cele de mai jos.

1. Sumele recuperate de la codebitori vor stinge obligatiile fiscale ale debitorului principal pentru recuperarea cărora s-a atras răspunderea solidară, dispozitiile art. 114, 115 şi 169 din Codul de procedură fiscală, privitoare la dispozitiile privind efectuarea plătii, ordinea stingerii datoriilor şi sumele realizate din executare silită, aplicându-se în mod corespunzător.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

2. În situatia în care s-a dispus atragerea răspunderii unei persoane juridice, cu debitorul aflat în insolventă, iar organul fiscal a încasat sumele pentru care s-a atras răspunderea, cu sumele astfel realizate se sting creantele fiscale ale debitorului insolvent, dispozitiile art. 115 alin. (3) din Codul de procedură fiscală privind ordinea de stingere pentru debitorii care se află sub incidenta Legii nr. 85/2006 privind procedura insolventei, cu modificările şi completările ulterioare, aplicându-se în mod corespunzător.

3. În situatia în care s-a atras răspunderea solidară înaintea radierii debitorului principal, codebitorii rămân obligati la plata creantelor fiscale înscrise în Decizia de angajare a răspunderii solidare şi, în cazul nestingerii acestor obligatii în termenul legal, asupra acestora se vor lua şi/sau continua măsurile de executare silită. În acest caz, sumele recuperate de la persoanele răspunzătoare solidar se fac venit la bugetul corespunzător tipului de impozit, taxă, contributie datorată de către debitorul principal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!