Subiect al scutirii de impozit pe profit: Profitul investit în realizarea în regie proprie sau în achizitia de masini, utilaje, instalatii de lucru (din subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe – HG nr. 2139/2004, cu modificarile si completarile ulterioare):
– noi (care nu au fost utilizate anterior datei achizi_iei)
– puse în functiune si
– folosite în scopul desfasurarii activitatii economice.
Pentru amortizarea acestora nu se poate utiliza metoda amortizarii accelerate.
Pentru mentinerea scutirii impozitului pe profit, echipamentele tehnologice trebuie pastrate în patrimoniu cel putin o perioada egala cu jumatate din durata de utilizare economica, dar nu mai mult de 5 ani. În caz contrar se recalculeaza impozitul pe profit, depunându-se declaratia rectificativa si se datoreaza dobânzi si penalitati de întârziere de la data aplicarii facilitatii.
Profit investit = profitul contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit
În situatia în care se efectueaza investitii în trimestrele anterioare, din profitul contabil brut cumulat de la începutul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea.
Pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2014, în aplicarea facilitatii se ia în considerare profitul contabil brut înregistrat începând cu data de 1 iulie 2014 si investit în activele produse si/sau achizitionate si puse în functiune dupa aceeasi data.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
Scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se calculeaza trimestrial (sau anual, dupa caz) si se acorda în limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.
Suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, daca aceasta se constituie în perioada respectiva, se repartizeaza la sfârsitul exercitiului financiar, cu prioritate pentru constituirea rezervelor, pâna la concurenta profitului contabil înregistrat la sfârsitul exercitiului financiar.
În cazul în care la sfârsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit.
Baza legala: art. 194 Cod fiscal introdus prin OUG nr. 19/2014 si pct. 17 (indice 7)-17 (indice 11) norme
metodologice introduse prin HG nr. 421/2014
Material informativ elaborat de – DGRFP Brasov