AcasăCECCARCECCAR solicita sprijin in problema transpunerii Directivei 2006/43/CE, actualizată prin Directiva nr....

CECCAR solicita sprijin in problema transpunerii Directivei 2006/43/CE, actualizată prin Directiva nr. 56/2014

CECCAR solicita sprijin membrilor sai cu privire la PROIECTUL de LEGE pentru transpunerea Directivei 2006/43/CE privind auditul statutar al conturilor anuale și al conturilor consolidate, actualizată prin Directiva nr. 56/2014 , solicitarea fiind transmisa pe mail membrilor din fiecare filiala.

Având în vedere necesitatea apărării profesiei noastre liberale de Experți Contabili și de Contabili Autorizați, exercitata sub egida autonomiei și utilității publice, vă informăm asupra situației generate de Proiectul de lege privind transpunerea Directivei 2006/43/CE privind auditul statutar al conturilor anuale și al conturilor consolidate, actualizată prin Directiva nr. 56/2014 și a implicațiilor pe care acesta le pretinde în mod nelegal asupra profesiei noastre. Prin acțiunea de față dorim să semnalam o gravă eroare ce s-ar putea produce prin adoptarea și punerea în aplicare a proiectului vizat ce urmează a modifica o parte din cadrul legal existent și de a abroga o alta parte a acestuia.

În urma convocării CECCAR la Consiliul Superior al Consiliului pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile (CSIPPC) din data de 31.03.2015 al cărui punct de pe ordinea de zi a fost proiectul de lege mai sus precizat, a hotărârii luate de Consiliul Superior al CECCAR convocat în ședință extraordinară în data de 27 martie 2015, precum și a discuțiilor purtate pe acest subiect în ședința CSIPPC din 31.03.2015,

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Poziția Corpului nostru profesional este aceea de respingere cu toată fermitatea a plasării acestuia, și implicit a tuturor membrilor săi, sub supravegherea noului organism ce se dorește a se înființa ca “Autoritate pentru Supravegherea Profesiei Contabile” schimbată din instituție publică (fost CSIPPC) în autoritate autonomă, independentă și autofinanțată pentru care se dorește inclusiv colectarea de cotizații fixe de la membrii CECCAR și în plus, 8% din totalul veniturilor Corpului.

Considerentele principale care ne îndreptățesc și susțin poziția noastră, sunt:

– Directiva nr. 43/2006 se referă în exclusivitate la activitatea de audit statutar, astfel că nu are incidențe asupra profesiei de expert contabil și contabil autorizat gestionate de CECCAR și asupra membrilor săi, pentru a fi în măsură să justifice modificarea O.G. nr. 65/1994 în maniera dorită de CSIPPC și de MFP.

– Varianta de transpunere a Directivei propusă de CSIPPC conține pe fond schimbări de organizare a Consiliului din instituție publică în autoritate administrativă autonomă, independentă și autofinanțată și preia atribuțiile organismului nostru profesional, eliminându-se astfel posibilitatea efectuării unui control, respectiv a unei supravegheri obiective. Astfel, potrivit proiectului, cele două atribuții, respectiv cea de organizare/gestionare a profesiei (care îi revine în mod legal și corect Corpului profesional potrivit celor atribuite de Guvern prin Ordonanța nr. 65/1994) și de control/supraveghere vor fi exercitate de unul și același organism.

Drept urmare, având în vedere faptul că prin proiectul propus succesorul CSIPPC nu își mai păstrează statutul de instituție publica și nu răspunde necesitaților Directivei, ale administrației publice, ale profesiei și ale interesului public, este oportun ca exercitarea supravegherii publice a activității Corpului să se efectueze potrivit variantei anterioare a O.G. nr. 65/1994 când supravegherea se realiza de către Ministerul Finanțelor Publice.

Aceasta este singura modalitate, de altfel practicată și în sistemele majorității statelor comunitare, care să garanteze publicului și membrilor profesioniști faptul că activitatea CECCAR se desfășoară în conformitate cu legea și cu standardele internaționale ale profesiei contabile.

În contextul de mai sus, pentru emiterea unitară a opiniei C.E.C.C.A.R. și respingerea fermă a supravegherii CECCAR de către noul organism propus a fi înființat (“Autoritatea pentru Supravegherea Profesiei Contabile”), vă solicităm să vă exprimați opțiunea, într-un tot colectiv și solidar prin semnarea în tabelul de mai jos.

2 COMENTARII

  1. Nu bre Labus, ciordeste de la toata populatia tarii, pentru ca CECCAR o sa-si suplineasca pierderea de la membri, membrii or sa bage noul bir marit in costurile serviciilor, firmele or sa bage costul serviciilor in pretul produselor.
    Deci cand o sa te duci mata sa-ti cumperi paine sau lapte, o sa dai o cota si la parazitii aia, indirect. Care vor fi pusi sa faca bani pentru partid, ca si CCF.

    Esti pe principiul „eu n-am masina, deci nu ma intereseaza ca s-a scumpit benzina…sa scumpeasca la golanii aia care au masini”. Iar cretini ca d-neata, multi.
    Multi si prosti frate…in tara asta de kkt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!