ANAF informează că a intrat in vigoare procedura de anulare a obligaţiilor fiscale privind aplicarea Legii amnistiei fiscale!. In data de 21.08.2015 a fost publicata in Monitorul Oficial procedura de anulare a obligatiilor fiscale ce fac obiectul prevederilor Legii nr. 209 /2015 privind anularea unor obligatii fiscale si al Legii nr. 225 /2015 privind anularea contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice.
Documentul adopta procedura efectiva pe care o va aplica organul fiscal in vederea transpunerii prevederilor din Legea nr. 209 /2015 – legea amnistiei fiscale. Reamintim ca legea aministiei fiscale a aparut in Monitorul Oficial. Ea se refera la anularea unor obligatii fiscale, cum ar fi cele pentru salariatii care au primit diurne – considerate de Fisc ca fiind asimilate salariilor si la persoanele care au obtinut venituri sub nivelul salariului minim pe economie si au fost obligate sa plateasca contributii de sanatate la nivelul salariului minim pe economie.
Documentul adopta procedura efectiva pe care o va aplica organul fiscal in vederea transpunerii prevederilor din Legea nr. 209 /2015 privind anularea unor obligatii fiscale, lege cunoscuta in practica ca fiind legea amnistiei fiscale.
Legea amnistiei fiscale a intrat in vigoare in data de 23 iulie 2015 si aduce scutirea la plata unor obligatii fiscale, pentru mai multe categorii de contribuabili.
Mai amintim faptul ca in aceeasi perioada a fost adoptata si Legea nr. 225 /2015 privind scutirea unor categorii de persoane de plata contributiei individuale la sanatate si se identifica unele cazuri cand prevederile acestor doua legi se suprapun. In acest caz, organele fiscale au adaptat procedura de aplicare pentru transpunerea efectiva a ambelor acte normative.
Pe cine vizeaza legea?
In esenta, pentru a putea analiza modul de aplicare efectiva a amnistiei fiscale, reamintim ca prin Legea nr. 209 /2015 s-a acordat scutire la plata unor obligatii fiscale generate de:
a) reincadrarea activitatii din categoria activitatilor independente prestate de PFA sau platite in baza unor contracte civile, respectiv drepturi de proprietate intelectuala, prin reclasificarea acestor sume in venituri dependente de natura salariala, pentru perioada anterioara datei de 01 iulie 2015;
b) reclasificarea indemnizatiaei pe perioada delegarii si detasarii in strainatate, diurna externa, in venituri de natura salariala, calculandu-se asupra acestei diurne toate impozitele aplicabile salariilor in bani, pentru perioada anterioara datei de 01 iulie 2015;
c) se anuleaza contributia la asigurarile de sanatate pentru persoanele ce au avut venituri mai mici decat salariul minim brut pe tara, iar baza contributiei a fost majorata la nivelul salariului minim brut pe tara, pentru perioada 01 ianuarie 2012 – 30 iunie 2012;
d) se anuleaza diferenta de TVA pentru persoanele ce au realizat venituri din drepturi de proprietate intelectuala, cand acestea au depasit plafonul de scutire de TVA, dar nu s-au inregistrat in scopuri de TVA din diferite considerente, pentru perioada anterioara datei de 01 iulie 2015.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
In scopul aplicarii legii, au fost adoptate un numar de patru proceduri ce pot sa tina cont de incadrarea unui contribuabil intr-una sau in mai multe situatii prevazute de Legea nr. 209 /2015:
1. La nivelul structurilor de inspectie fiscala sau la nivelul structurilor unde sunt emise actele administrativ fiscale ce contin obligatii fiscale supuse anularii, se va efectua o identificare punctuala a celor ce intra sub incidenta legii amnistiei. Daca in raportele de inspectie fiscala sau in deciziile de impunere exista si alte taxe si impozite ce nu fac obiectul amnistiei, se vor extrage acele obligatii supuse anularii. Persoanele cu atributii vor intocmii o lista a obligatiilor supuse anularii, ce va fi semnata si aprobata corespunzator, ce va ulterior comunicata compartimentului ce administreaza contribuabilul. In aceasta lista, se vor evidentia separat obligatiile anulate ce au fost anterior comunicate contribuabilului, dar si cele ce nu au fost inca trimise acestuia.
2. Procedura de identificare a persoanelor fizice pentru care se anuleaza contributia de sanatate. Aceasta procedura cuprinde doua parti, respectiv pentru toti contribuabilii ce au realizat venituri mai mici decat salariul minim brut pentru care se anuleaza obligatia platii, dar si contribuabilii pentru care s-a acordat prin Legea nr. 225 /2015 anularea contributiei de sanatate.
Se au in vedere cu precadere copii cu varsta pana la 18 ani, elevii si studentii cu varsta de pana la 26 ani, femeile insarcinate si lauzele.
Se verifica si daca aceste persoane au realizat urmatoarele categorii de venituri:
a)cedarea folosintei bunurilor;
b)investitii;
c)premii si castiguri din jocuri de noroc;
d)operatiunea de fiducie, potrivit titlului III din Codul fiscal,
e)alte surse, astfel cum sunt prevazute la art. 78 din Codul fiscal.
Dupa parcurgerea acestor proceduri, se va intocmi o lista finala comunicata compartimentului cu atributii in verificarea si administrarea contribuabililor. Persoanele ce beneficiaza de amnistie fiscala vor primi decizia de anulare a obligatiilor fiscale, formular adoptat tot prin actul normativ analizat.
3. Procedura de anulare a obligatiilor fiscale la cererea contribuabilului interesat. Daca exista cazuri si ne referim la persoanele fizice, ce beneficiaza de prevederile legilor invocate anterior – Legea nr. 209 /2015 privind amnistia si Legea nr. 225 /2015 privind scutirea la plata a contributiei de sanatate pentru unele persoane fizice pentru care procedura din oficiu nu s-a realizat, acestea au dreptul sa solicite aplicarea scutirii la plata a contributiei de sanatate. In acest sens, elementul principal al procedurii este obtinerea de catre persoana fizica de la casa de sanatate, a unui document de atesta calitatea de asigurat fara plata contributiei. Ulterior, persoana fizica se va adresa ANAF pentru a realiza scutirea la plata a contributiei.
4. Procedura de emitere a deciziilor de anulare. Ultima parte a actului normativ analizat adopta formatul Deciziei de anulare a obligatiilor fiscale, respectiv procedurile interne de comunicare, arhivare, utilizare si pastrare a documentelor intocmite pentru realizarea efectiva a amnistiei fiscale.
Sursa (cu multumiri) – AJFP Maramureş