AcasăIntreprinderi IndividualeContribuția de asigurări sociale datorata de notarii publici - info oficial 2016

Contribuția de asigurări sociale datorata de notarii publici – info oficial 2016

Potrivit art.150 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele fizice asigurate în sisteme proprii de asigurări sociale, care nu au obligaţia asigurării în sistemul public de pensii potrivit legii, precum şi persoanele care au calitatea de pensionari nu datorează contribuţia de asigurări sociale pentru veniturile din activităţi independente.

Conform prevederilor art.62 alin.(2) din Legea notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, republicată, sistemul de pensii prevăzut de acest act normativ este obligatoriu, pentru notarii publici membrii ai Uniunii şi complementar sistemului public de pensii la care notarii publici sunt obligaţi să contribuie, în condiţiile legii.

Ca urmare, notarii publici, deşi sunt asiguraţi obligatoriu în sistemul de pensii, prevăzut de Legea notarilor publici şi a activităţii notariale nr. 36/1995, cu modificările şi completările ulterioare, nu beneficiază de excepţia specifică prevăzută la art.150 din Codul fiscal.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Potrivit prevederilor art.148 alin.(4) din Codul fiscal, persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente şi care determină venitul net anual în sistem real, în speţă notarii publici, se încadrează în categoria asiguraţilor obligatoriu în sistemul public de pensii dacă îndeplinesc următoarele condiţii, după caz:

a) venitul realizat în anul precedent, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate în scopul desfăşurării activităţii independente, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţia de asigurări sociale, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real;
b) venitul lunar estimat a se realiza potrivit art. 120 alin. (1) depăşeşte 35% din câştigul salarial mediu brut, în cazul contribuabililor care desfăşoară activităţi impuse în sistem real şi îşi încep activitatea în cursul anului fiscal sau în cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor
anuale de venit la impozitarea în sistem real.

În situaţia în care aceste condiţii sunt îndeplinite, potrivit prevederilor art.148 alin.(5) din Codul fiscal, notarii publici au obligaţia depunerii formularului 600 “Declaraţie privind îndeplinirea condiţiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii”, aprobat prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.3655/2015, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilesc plăţile anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale.

ATENTIE – Având în vedere prevederile menţionate mai sus, notarii publici care au o valoare a venitului lunar realizat în anul 2015/estimat pentru 2016, stabilită conform reglementărilor art.148 alin.(4) din Codul fiscal, peste plafonul de 938 lei (respectiv 35% din câştigul salarial mediu brut pentru anul 2016) au obligaţia de a depune formularul 600 până la 1 februarie 2016 (termenul scadent de 31 ianuarie 2016 fiind zi nelucrătoare).

Sursa (cu multumiri) – AJFP Neamt

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!