Cei care viziteaza frecvent site-ul nostru cunosc faptul ca – 30 mai 2016 este termenul limită pentru depunerea situatiilor financiare anuale aferente anului 2015, potrivit OMFP nr. 123/2016, de către societătile, societătile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare.
Categorii de contribuabili
În functie de criteriile de mărime, prevăzute la pct. 9 alin. (2) din Reglementările contabile aprobate prin Ordinul ministrului Finantelor Publice nr. 1.802/2014, cu modificările si completările ulterioare, entitătile se grupează în trei categorii, astfel: microentităti; entităti mici; entităti mijlocii si mari.
1. Microentitătile sunt entitătile care, la data bilantului, nu depăsesc limitele a cel putin două dintre următoarele trei criterii:
a) totalul activelor: 1.500.000 lei;
b) cifra de afaceri netă: 3.000.000 lei;
c) numărul mediu de salariati în cursul exercitiului financiar: 10.
2. Entitătile mici sunt entitătile care, la data bilantului, nu se încadrează în categoria microentitătilor si care nu depăsesc limitele a cel putin două dintre următoarele trei criterii:
a) totalul activelor: 17.500.000 lei;
b) cifra de afaceri netă: 35.000.000 lei;
c) numărul mediu de salariati în cursul exercitiului financiar: 50.
3. Entitătile mijlocii si mari sunt entitătile care, la data bilantului, depăsesc limitele a cel putin două dintre următoarele trei criterii:
a) totalul activelor: 17.500.000 lei;
b) cifra de afaceri netă: 35.000.000 lei;
c) numărul mediu de salariati în cursul exercitiului financiar: 50.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUS – CLICK AICI.
Important! Pentru întocmirea situatiilor financiare anuale la 31 decembrie 2015, încadrarea în criteriile de mărime prevăzute anterior, după caz, se efectuează numai pe baza balantei de verificare încheiate la data de 31 decembrie 2015.
Operatorii economici încadrati ca microentităti întocmesc situatii financiare anuale aferente anului 2015, compuse din:
– bilant prescurtat, F10
– contul prescurtat de profit si pierdere, F20
– date informative, F30
– situatia activelor imobilizate, F40
Operatorii economici încadrati ca entitătile mici întocmesc situatii financiare anuale aferente anului 2015, compuse din:
– bilant prescurtat, F10
– contul de profit si pierdere , F20
– date informative, F30
– situatia activelor imobilizate, F40
– note explicative la situatiile financiare anuale.
– optional, se pot întocmi situatia modificărilor capitalului propriu si/sau situatia fluxurilor de trezorerie.
Operatorii economici încadrati ca entităti mijlocii si mari întocmesc situatii financiare anuale aferente anului 2015 compuse din:
– bilant, F10
– contul de profit si pierdere , F20
– date informative, F30
– situatia activelor imobilizate, F40
– situatia modificărilor capitalului propriu;
– situatia fluxurilor de trezorerie;
– notele explicative la situatiile financiare anuale.
Modul de completare si depunere a situatiilor financiare anuale
Situatiile financiare anuale se completează cu ajutorul programului de asistentă care este pus la dispozitia contribuabililor gratuit, de unitătile fiscale, sau poate fi descărcat de pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscală, de la adresa www.anaf.ro, sectiunea Declaratii electronice, categoria Descărcare declaratii, meniul Situatii financiare anuale/Raportări anuale an 2015 – SAU IL PUTETI DESCARCA DE PE ACEST LINK.
Situatiile financiare anuale la 31 decembrie 2015 se depun la unitătile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice în format hârtie si în format electronic sau la oficiile postale, prin scrisori cu valoare declarată, împreună cu formularele listate sau se transmit în format electronic, având atasată o semnătură electronică extinsă.
MODELE DOCUMENTE, CLARIFICARI OFICIALE, ALTE RESURSE – TOTUL PE TEMA BILANTULUI LA 31.12.2015 – CLICK AICI
Formatul electronic al situatiilor financiare anuale la 31 decembrie 2015 generat prin programele de asistentă constă într-un fisier PDF având atasat un fisier .xml (care contine formularele cod 10, cod 20, cod 30 si cod 40), la care trebuie atasat si un fisier cu extensia .zip .
Fisierul cu extensia .zip va contine documentele cerute de lege (de exemplu: note explicative la situatiile financiare anuale, situatia modificărilor capitalului propriu si situatia fluxurilor de numerar, după caz; raportul administratorilor; raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, după caz; propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile; declaratia scrisă a persoanelor prevăzute la art. 10 alin. (1) din Legea contabilitătii, prin care îsi asumă răspunderea pentru întocmirea situatiilor financiare anuale) scanate albnegru, lizibil, si cu o rezolutie care să permită încadrarea în limita a 10 MB a fisierului PDF la care este atasat fisierul .zip. Fisierul .zip atasat situatiilor financiare anuale nu va contine parolă.
Sursa (cu multumiri) – AJFP Valcea