AcasăReglementari contabileCare este tratamentul contabil aplicabil cheltuielilor de explorare și evaluare a resurselor...

Care este tratamentul contabil aplicabil cheltuielilor de explorare și evaluare a resurselor minerale?

Potrivit art. 5 din Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, in aplicarea reglementarilor contabile, entitatile trebuie să dezvolte politici contabile proprii care se aproba de administratori.

In cazul entitalilor care nu au administratori, politicile contabile se aproba de persoanele care au obligatia gestionarii entitatii respective.

Potrivit pct.246 si pct.247 din reglementarile contabile, cheltuielile de explorare si evaluare a resurselor minerale sunt cheltuieli generate de entitate in legatura cu explorarea si evaluarea resurselor minerale, inainte ca fezabilitatea tehnica si viabilitatea comerciala ale extractiei resurselor minerale sa fie demonstrate. Pentru a determina daca aceste cheltuieli se recunosc ca imobilizari, o entitate ia in considerare gradul in care cheltuiala poate fl asociata cu descoperirea resurselor minerale.

Explorarea si evaluarea resurselor minerale se refera la prospectarea resurselor minerale, inclusiv minereuri, petrol, gaze naturale si resurse similare neregenerative, dupa ce entitatea a obtinut drepturile legale de a explora intr-o anumita zona, precum si la determinarea fezabilitatii tehnice si a viabilitatii comerciale ale extractiei resurselor minerale.

O entitate trebuie sa stabileasca o politica contabila specificand ce cheltuieli sunt recunoscute drept active de explorare si evaluare si trebuie sa aplice acea politica in mod consecvent. Pentru a face aceasta determinare, entitatea ia in considerare gradul in care cheltuiala poate fi asociata cu descoperirea unor resurse minerale specifice.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Urmatoarele sunt exemple de cheltuieli care ar putea fi incluse in evaluarea initiala a activelor de explorare si evaluare (lista nu este exhaustiva):

a) achizitionarea drepturilor de a explora;
b) studii topografice, geologice, geochimice si geofizice;
c) foraje de explorare;
d) sapaturi;
e) esantionare; si
f) activitati in legatura cu evaluarea fezabilitatii tehnice si a viabilitatii comerciale ale
extractiei unei resurse minerale.

Ca urmare, sub aspectul recunoasterii ca active a cheltuielilor de explorare si evaluare, aceasta se efectueaza cu respectarea conditiilor generale de recunoastere a imobilizarilor si a prevederilor cuprinse in reglementarile contabile aplicabile.

Referitor la contabilizarea acestora potrivit Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1802/2014, mentionarn ca activele respective se reflecta in contul 206 „Active necorporale de explorare si evaluare a resurselor minerale”, respectiv contul 216 „Active corporale de explorare si evaluare a resurselor minerale”, dupa caz.

Baza legala – Ordinul ministrului finantelor publice nr 1802 / 2014 articolul art.5 pct.246 pct.247, Legea nr 82 / 1991 articolul art.10

Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor.

Sursa – anaf.ro (Speta publicata la data 9.06.2015)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!